Dragan Đilas
TANJUG/ TARA RADOVANOVIC
Dragan Đilas

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Dragan Đilas, Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Draganu Đilasu, lideru Stranke slobode i pravde, do sada je na tajnim računima širom sveta otkriveno 28,8 miliona evra na koje nije platio porez u Srbiji! Do sada je, kako prenosi "Informer", pronađeno 57 njegovih tajnih računa u čak 17 zemalja, a istraga milionskih malverzacija se nastavlja i osnovano se sumnja da je tajkun u 'poreskim rajevima' sakrio još dosta novca.

Utvrđeno je da je Đilas velike pare sakrio u Švajcarskoj, Hongkongu i na Mauricijusu. Ipak, postoje dokazi da je tajkun milione iznosio i u Moldaviju, Bugarsku, američku državu Delaver, Luksemburg...

Od kako su objavljena dokumenta o računima Drgana Đilasa, on je stalno pokušavao da negira dokaze koji nedvosmisleno pokazuju da je vlasnik bankovnih računa i da njima upravlja. Tako je Đilas pokušao da promenom imena firme sakrije svoje tragove.

Promenjeno ime firme

Privatna arhiva

Promenjeno ime firme, Foto: Privatna arhiva

On je do 28. decembra prošle godine bio je vlasnik kompanije pod nazivom MULTICOM OPEN AG, registrovanu u Švajcarkoj.

Ovih dana je objavljen dokument računa u Sosijete ženeral banci u Švajcarskoj, koji se vodi na firmu Multikom open AG. Tu firmu zvanično predstavlja Gojko Đilas, ali su kao potpisnici navedeni i Dragan Đilas i izvesni Šmit Paskal. 12. decembra prošle godine na tom računu je bilo 620.147,20 evra.

Narodna banka Srbije (NBS) demantovala je navode predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da je utvrdila zakonitost poslovanja njegove firma "Multikom open" u Švajcarskoj.

Iz kabineta guvernera NBS saopšteno je da NBS nije ovlašćena da ispituje pitanja zakonitosti porekla kapitala, osnivanja pravnog lica u zemlji i inostranstvu, te urednost plaćanja poreza, niti se u konkretnom slučaju bavila pitanjima za koja su nadležni drugi državni organi.
"U vezi s navodima Dragana Đilasa koji se odnose na zapisnik o kontroli koji je Narodna banka Srbije sačinila tokom kontrole deviznog poslovanja rezidenta Multikom Group d.o.o. Beograd, čiji je vlasnik i zakonski zastupnik Dragan Đilas, a radi otklanjanja nedoumica oko moguće sadržine zapisnika i zakonskih ovlašćenja NBS, obaveštavamo javnost da NBS nije ovlašćena da ispituje pitanja zakonitosti porekla kapitala, osnivanja pravnog lica u zemlji i inostranstvu, te urednost plaćanja poreza, niti se u konkretnom slučaju bavila pitanjima za koja su nadležni drugi državni organi (Tužilaštvo, Poreska uprava, Uprava za sprečavanje pranja novca, Ministarstvo unutrašnjih poslova i drugo)", navodi centralna banka.

Samim tim ni zapisnikom nije mogla da utvrdi da li je u vezi sa ovim pitanjima navedena kompanija postupala zakonito ili ne, kažu u NBS.

Kako se dodaje, predmet kontrole i zapisnika NBS bila je usklađenost poslovanja navedene kompanije u oblasti deviznog poslovanja i tim zapisnikom utvrđene su povrede propisa u toj oblasti imajući u vidu da subjekt kontrole nije izveštavao Narodnu banku Srbije.

Subjekt je, kako je navedeno, kasnio sa izveštavanjem o stranim direktnim investicijama koje je imao u inostranstvu - u kompaniji Multikom Open AG, Švajcarska, odnosno Open International AG, Švajcarska, i u obavljanju platnog prometa sa inostranstvom naveo je netačnu šifru osnova plaćanja, što ima negativne posledice i na statistiku platnog bilansa.

- Na osnovu konačnog zapisnika, NBS će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka imajući u vidu da je za navedene propuste predviđena prekršajna odgovornost, pri čemu je zaprećena kazna za ove prekršaje za pravno lice do 2.000.000 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu do 150.000 dinara - istakli su iz NBS.

Siniša Mali

printskrin

Siniša Mali, Foto: printskrin

SINIŠA MALI POKAZAO DA JE ĐILAS NEDVOSMISLENO VLASNIK RAČUNA

Gostujući u vestima na televiziji "Pink", Siniša Mali je u jednom momentu izvadio predmetnu dokumentaciju i građanima predstavio sve neoborive dokaze da Dragan Đilas u Hong Kongu poseduje račun sa skoro 3,3 miliona evra.

- Uvaženi građani, Dragan Đilas ne samo da ima račun u Švajcarskoj, nego i u Hong Kongu, gde se ponovo pojavljuje ovaj gospodin koji peva o kokainu Šmit Paskal. Na ovom računu Dragan Đilas poseduje 3.262.062 evra. Ranije smo pričali o njegovim računima na Mauricijusu i u Švajcarskoj, gde je imao negde oko 6,4 miliona evra i evo sada sa ova 3,3 mi smo već sada na tragu Đilasovih 10 miliona evra - rekao je Siniša Mali i dodao je se preko ovih računa samo zagrebalo po površini.

Potom je Siniša Mali dodao da Dragan Đilas nakon priznanja da je firma "Multicom Open LTD" u njegovom vlasništvu, više javnosti ne može da ponudi odgvor koji bi mogao da ga opravda pred građanima Srbije.

Dokument

TV Pink/Printscreen

Dokument, Foto: TV Pink/Printscreen

- Evo i potvrda da ista ta kompanija ima račun i u Hong Kongu, na više od 3 miliona evra i potpisnik tog računa je Dragan Đilas. - rekao je Mali i potom zatražio dozvolu da detaljno obrazloži dokumentaciju.

Dokument

TV Pink/Printscreen

Dokument, Foto: TV Pink/Printscreen

- Pošto ovde piše ko ima sve koje ovlašćenje. Evo pogledajte - "signer" to je ono gde potpisuje Dragan Đilas, a potom pogledajte ovde: Dakle, to je fizičko lice koje upravlja računom kompanije i može da radi šta god hoće, da pare stavi na račun, da pare povlači sa računa, da takođe taj račun gasi i ovde se kaže da ima registrovan potpis. Dakle, Dragan Đilas ima ima potpis u Hong Kongu, na kompaniju za koju je danas priznao da je njegova - zaključio je ministar finansija.

Pročitajte još:

Komentari (13)

ElezM

19.03.2021 22:12

Đilas treba da vrati svaki dinar koji je uzeo iz državne kase. Nema većeg lopova i kriminalca od njega. Treba da najstrožije odgovara.

stevo

20.03.2021 02:25

@ElezM - Kad tad ce odgovarati za sve muljaze i pljacku.Pravda na kraju uvek pobedi

Јоле

19.03.2021 23:14

Узалудни су деманти и покушаји да се забашуре сумњиви приливи новца. Ђики, ти си и чукунунучиће обезбедио.

Buba

20.03.2021 00:30

Au, ala je Djilas zaglibio. Istina polako izlazi na videlo

backo

20.03.2021 08:55

Ako je drzavi platio 2 miliona evra, zasto ne bi imao na racunu 600 hiljada. Lik je i rekao da jedini strani racun ima u Svajcarskoj i sad ste kao vi otkrili rupu na saksiji. Nego sta bi sa racunom na Mauricijusu, nesto ste se ucutali....

Gordana

20.03.2021 09:13

Ovaj mora da ima debelu svesku sa spiskom destinacija, gde je sve posejao novac. Ovo je tesko da moze zapamtiti. Mnogo ih je.

Zoran

20.03.2021 09:15

Na kraju se sve sazna. Pravda će izaći na videlo.

Milan

20.03.2021 09:53

Plasim se da djilasa cuva neko sa strane sa zapada i da ga nece Stici zakon pravde.

Marko

20.03.2021 10:56

I tako se pere novac, sakriva od države i izbegava porez,... Nikada nisam ni verovao da se Đilas obogatio teškim i napornim radom... Vreme je da se ovo i na sudu dokaže jer dosta su takvi harali Srbijom i izigravali velike biznismene.

Toti

20.03.2021 11:58

Pravo pitanje je kako je došao do tih silnih para i kad. Kad je bio na vlasti?

Jova

20.03.2021 13:00

Od ovih brojki se poštenim građanima Srbije zavrti u glavi.

Ela

20.03.2021 13:50

Kako je "stekao " te pare, s obzirom da zna druge da napada šta ima reći na ovo...

jela

20.03.2021 13:52

Sve se sazna kad tad, tako se i ovo saznalo, samo ne znamo kako će se sada opravdati...