ZASTRAŠUJUĆI INTERVJU NATO GENERALA "Morali smo da bombardujemo Srbiju! Bilo je neophodno da upotrebimo silu!" Evo zbog čega su nas NAPALI kobne 1999!

Srbija ove godine obeležava 20 godina od NATO bombardovanja. Vrhovni komandant Savezničkih snaga u Evropi general Tod D. Volters kaže danas da je NATO te 1999. doneo tešku odluku "nakon što su više od godinu dana UN i Kontakt-grupa, čiji je član bila i Rusija, ulagali velike napore da dovedu do mirnog rešenja sukoba i konflikta na Kosovu".

Vrhovni komandant NATO-a za Evropu Tod Volters
Vrhovni komandant NATO-a za Evropu Tod Volters, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

* Savezna Republika Jugoslavija je bombardovana 78 dana

* NATO je izvršio agresiju zbog tzv. humanitarne katastrofe na Kosovu i navodnih zločina Srba nad Albancima

* Srbija je izgubila 250 vojnika, 22 policajca, 2.500 civila je poginulo, a ranjeno 6.000!

- Imajući u vidu razvoj krize i neuspeh diplomatije, NATO je upotrebio silu, što je bilo neophodno i legitimno, kako bi se sprečilo kontinuirano kršenje ljudskih prava velikih razmera i ubijanje civila. Savet bezbednosti UN je više puta istakao kršenje ljudskih prava na Kosovu i sve veći broj porodica koje su bile primorane da napuste svoje domove kao pretnju po međunarodni mir i bezbednost.

Generalni sekretar Stoltenberg je jasno stavio do znanja prilikom poseta Srbiji da kampanja nikad nije bila usmerena protiv srpskog naroda – ona je sprovedena kako bi se okončala kršenja ljudskih prava u velikoj razmeri koja je sprovodio Miloševićev režim, sa direktnim posledicama po regionalnu i evropsku bezbednost. Operacija "Saveznička snaga" usledila je nakon više od godinu dana intenzivnih napora da se dođe do mirnog rešenja krize putem pregovora. Svaki izgubljen nedužni život je tragedija, zbog čega NATO duboko žali.

VUČIĆEVA SLIKA NA SVIM NASLOVNIM STRANAMA ALBANSKIH PORTALA Svuda stoji njegov lik, ali poenta je šta piše u TEKSTU ISPOD! (FOTO)

Vrhovni komandant NATO-a za Evropu Tod Volters
Vrhovni komandant NATO-a za Evropu Tod Volters, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sada je vreme da idemo napred i radimo zajedno na oblastima od obostranog interesa, uključujući vežbe i obuke.

O tome koliko srpska vojska doprinosi Alijansi u međusobnoj saradnji i kako ocenjuje obučenost sprskih vojnika, general Volters kaže:

- Pre svega, želim da se zahvalim Vojsci Srbije na pomoći koju pruža mirovnim naporima širom sveta. Vojska Srbije predstavlja primer toga kako Srbija svojom posvećenošću i profesionalnošću doprinosi konsolidaciji mira i stabilnosti širom Zapadnog Balkana.

Bombardovanje, NATO, RTS
Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

NOVE AVANTURE VUKA JEREMIĆA Nakon letovanja u Turskoj nastavio da se provodi po belom svetu! Pare lete na sve strane, čovek živi život ko da sutra ne postoji!

Vojska Srbije je na dobrom glasu u mirovnim misijama širom sveta. Srbija je poznata i veoma poštovana u domenu vojne medicine, i radila je sa NATO-om na obuci iračkih vojnih lekara, čime je pomogla u donošenju stabilnosti na Bliski istok.

Odnosi između NATO-a i Srbije u praktičnoj sferi su dobri. Kao država partner, Srbija ima visok nivo saradnje sa NATO-om i NATO potpuno poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije. NATO i Srbija sarađuju na više načina, od reformi nacionalnih bezbednosnih struktura, preko upravljanja posledicama vanrednih situacija, do naučne saradnje i zajedničkih vežbi. Srbija sama bira kako će da nastavi svoju saradnju sa NATO-om prema Individualnom akcionom planu partnerstva. Ovde su najvažniji obostrano poverenje i poštovanje."

BONUS VIDEO: Makron se na Kalemegdanu obratio na srpskom jeziku: Francuska vas voli kao što ste vi voleli nju

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi