AMBASADORKA ČEN BO OTVORILA DUŠU "Moji roditelji dva meseca nisu izašli na ulicu, oni su borci"

Videla sam da je Srbija odgovorno postupila

Čen Bo, kineska ambasadorka
Foto: printskrin

Ambasadorka NR Kine Čen Bo rekla je za RTS da kineski stručnjaci smatraju da je Srbija trenutno u takozvanoj fazi "platforme razvoja epidemije". Kaže da su odgovornost i disciplina najvažniji u borbi protiv virusa.

Ove nedelje iz Kine je stigla najbolja vest od početka epidemije - Vuhan je ponovo otvoren grad, a život se širom zemlje polako normalizuje.

O iskustvu kineskog naroda i onome što srpski narod može da nauči iz njihovih iskustva za Jutarnji program govorila je ambasadorka te zemlje u Beogradu Čen Bo.

"Vuhan je herojski grad, da bi se zaustavilo širenje epidemije, 11 miliona stanovnika je dalo veliki doprinos i veliku žrtvu. Ponovno otvaranje Vuhana ukazuje na to da je epidemija virusa u Kini pod kontrolom, što ima ne samo veliki značaj za kineski narod, već i daje nadu svim ljudima koji su u žestokoj brbi protiv virusa širom sveta", navela je ambasadorka.

Dodaje da se ekonomija i proizvodnja polako vaćaju u normalu, ali i ističe da je to postepen proces.

Domaće stručnjake ovih dana savetuju eksperti koji su došli iz Kine.

"Kineski stručnjaci visoko cene mere koje je Vlada Srbije preuzela i oni smatraju da je Srbija trenutno u takozvanoj fazi platforme razvoja epoidemije i to će trajati možda određeno vreme. Ukoliko sve mere budu efikasno sprovođene, nakon ove faze sigurno će opadati broj novozaraženih", rekla je ambasadorka Čen Bo.

Kina je Srbiji donirala i dve laboratorije za testiranje na koronavirus.

"Oprema i tehničari, inženjeri iz Kine treba da stignu u narednih nekoliko dana. Videla sam da je ministar zdravlja Lončar obišao laboratoriju u Beogradu i primetila da su pripreme završene. Očekuje se da će obe strane posle dolaska opreme, za nedelju dana završiti instalaciju opreme i laboratoriju pustiti u rad u Beogradu", navodi Čen Bo.

Odgovornost i disciplina najvažniji
Na pitanje koje savete kineskog naroda moramo poslušati, ambasadorka navodi da su odgovornost i disciplina najvažniji u borbi protiv koronavirusa.

"Moji roditelji imaju preko 80 godina, žive u Pekingu i imaju hronične bolesti. Oni nisu izlazili više od dva meseca", navela je Čen Bo.

Kaže da je njen otac jednom ili dva puta nedeljno išao do ulaza u zgradu da pokupi stvari i hranu koje je naručio preko interneta.

"Bilo im je veoma teško, ali mi je tata rekao: 'Nemamo drugi izbor, to je jedina stvar koju možemo da učinimo za sebe, za porodicu i naše društvo'", rekla je ambasadorka NR Kine.

"Ponosna sam na njih, oni su obični ljudi, ali i borci u borbi protiv virusa", zaključila je Čen Bo.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi