Aleksandar Vučić
Instagram printscreen
Aleksandar Vučić

Instagram printscreen

Foto: Instagram printscreen

Vučić čestitao je Tanji Fajon na izboru za predsednicu delegacije Evropskog parlamenta pri parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU. On je pozitivno ocenio dogovor lidera zemalja članica o nosiocima najznačajnih funkcija u EU i izrazio nadu da će institucije EU i u novom sastavu nastaviti da podržavaju politiku proširenja i evropski put Srbije.

Pročitajte još:

On je naglasio da Srbija pozdravlja izbor Vladimira Bilčika na mesto novog izvestioca EP za Srbiju, uz zahvalnost njegovom prethodniku, Dejvidu Mekalisteru, na doprinosu i aktivnoj podršci evropskim integracijama Srbije.

"Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu, a regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima i nastavak politike pomirenja predstavljaju naše spoljnopolitičke prioritete", istakao je Vučić i dodao da Srbija pridaje veliku važnost Berlinskom procesu, čiji se značaj ogleda u pružanju podrške evropskim integracijama Zapadnog Balkana kroz konkretne projekte i mere.

Predsednica POSP Tanja Fajon je rekla da se Evropski parlament zalaže za proširenje EU i da je Srbija među najozbiljnijim kandidatima. Ona je čestitala na ekonomskim uspesima Srbije i zahvalila na mogućnosti da Evropski parlament posreduje u dijalogu vlasti i opozicije. Fajon je izrazila zabrinutost za slobodu medija, ali je istovremeno čestitala na izradi medijske strategije.

"Evropski parlament će nastaviti da aktivno podržava politiku proširenja EU i zagovara srpski pristup kao najbolji način za napredak u evropskim integracijama", rekla je Fajon i dodala da očekuje da će Evropski savet promeniti odluku u vezi sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da će poslati pozitivan signal tim zemljama pre Samita EU - Zapadni Balkan u Zagrebu.

Fajon: Status kvo nije podnošljiv, nastaviti pregovore

Predsednica odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji Tanja Fajon izjavila je danas da je važno da se dijalog između Beograda i Prištine nastavi, navodeći da status kvo nije podnošljiv, ni dobar, ni za jednu, ni za drugu stranu.

"Jako smo razočarani da nema napretka i da je celi proces u blokadi. Prioritet nam je da se obnovi dijalog i da obe strane nađu neku novu priliku za ugovor koji bi bio u skladu sa međunarodnim pravom i da se dođe do normalizacije odnosa", rekla je Fajon na sednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) u Skupštini Srbije.

Ona je izrazila nadu da će se što je brže moguće naći rešenje i obnoviti dijalog nakon izbora na Kosovu.

"Mislim da sad možda postoji neka nova atmosfera. Nadam se. Normalizacija odnosa između Beograda i Prištine je jedan od glavnih uslova za ulazak Srbije u EU. To znači da je vrlo važno da se taj proces nastavi", dodala je Fajon.

Ona je kazala da je o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine razgovarala i sa nevladinim organizacijama koje su, kako je navela, istakle da će bilo koje rešenje na kraju biti prihvatljivo, međutim, svesna je, kaže, da će put do rešenja biti težak.

"Mi smo sad u procesu imenovanja nove Evropske komisije. Imamo novog šefa za spojnu politiku Žozepa Borela, ali treba nam nova vlada na Kosovu koja bi prvo trebala da ukine takse. Više puta smo to istakli. To je poznati stav i treba da napravimo atmosferu u kojoj se onda pregovori nastavljaju", rekla je Fajon.

Čeka nas nikad čudnija zima! U januaru najgore, divljaće oluje, a poplave će napraviti haos!

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 30.10.2019. 09:15 Meteorološki servis "AccuWeather" objavio je na svojim stranicama dugoročnu prognozu za nadolazeću zimu.

Srbija je, kaže, tu isto odgovorna kao Kosovo i treba da zadrži ovu atmosferu da se dijalog nastavi. Ona je dodala da je konačni cilj dijaloga između Beograda i Prištine da se dođe do sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, što je, ponavlja, jedan od ključnih uslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji. "Iskreno verujemo da će Beograd i Priština slediti Šumanovu ideju pomirenja i da će se uskoro dogovoriti o normalizaciji odnosa", rekla je Fajon.

Bonus video

Boba Živojinović dužan Palmi