Jens Stoltenberg, NATO
Tanjug
Jens Stoltenberg, NATO

Tanjug

Jens Stoltenberg, NATO, Foto: Tanjug

Kosovo i Metohija su bili među glavnim temama razgovora drugog dana samita NATO-a. Generalni sekretar Jens Stoltenberg posle sastanka ministara odbrane zemalja članica Alijanse saopštio četiri važne stvari u vezi Srbije i KiM, koje se tiču transformacije KBS u "Vojsku Kosova", pokreta KBS na Sever južne pokrajine, taksi i vojne neutralnosti Srbije.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da, posle najave transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u "Vojsku Kosova", Alijansa razmatra nivo saradnje sa KBS i da se očekuje da će odluka biti doneta tokom proleća.

Pročitajte još:

 

- Takođe smo razgovarali o našoj misiji KFOR-a na Kosovu. NATO je čvrsto posvećen stabilnosti na zapadnom Balkanu. Ove godine obeležavamo 20 godina od pokretanja misije KFOR. I naša misija ostaje nepromenjena, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Mi smo tu da održimo sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu. I to je ono što mi radimo. U isto vreme, posle odluke o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, mi sada razmatramo nivo saradnje NATO-a sa KBS-om. Ta rasprava je u toku. Očekujemo da ćemo odluke doneti kasnije tokom ovog proleća - kazao je Stoltenberg drugog dana sastanka ministara odbrane članica Alijanse.

On je rekao da lično i dalje smatra da je odluka o transformaciji KBS u vojsku došla u pogrešno vreme i da nametanje poreza ne doprinosi dijalogu između Prištine i Beograda.

- Na sastancima sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i predsednikom Vlade Ramušem Haradinajem smo izneli stav članica NATO da je izabran loš trenutak za transformaciju KBS - rekao je i ponovio stav o taksama na proizvode iz Srbije i BiH:

- Visoke tarife ne pomažu proces. Sada smo videli da su se Sjedinjene Države suprotstavile nametanju carina.

Šef NATO-a se ponovo pozvao na Briselski sporazum, koji predviđa da se KBS neće kretati po Severu Kosova bez saglasnosti NATO i KFOR.

Pročitajte i ovo:

 

Ipak, odbio je da govori o razmeni pisama između Tačija, koji je tada bio premijer privremenih kosovskih institucija, i bivšeg generalnog sekretara NATO-a Andreasa Foga Rasmusena, a u kojima se navodno obavezao se da KBS neće ići severno od reke Ibar bez dogovora s komandantom KFOR-a, kao što tvrdi neimenovani zvaničnik NATO-a.

Stoltenberg je izjavio i da Alijansa poštuje neutralnost Srbije i da svaka zemlja ima pravo da izabere svoj put.

- Poštujemo saradnju sa Srbijom i eventualna odluka o priključenju NATO zavisi od Beograda - rekao je Stoltenber.

Stoltenberg je izjavio da NATO ima odlično partnerstvo sa Finskom i Švedskom, koje ne žele članstvo u alijansi i da isti stav ima i Srbija.