Irena Vujović
EPA
Irena Vujović

EPA

Irena Vujović, Foto: EPA

Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova je veoma važan projekat kada govorimo o ekologiji i sprovođenju mera zaštite životne sredine u energetskim kapacitetima, koji će doprineti da se emisija sumpor-dioksida svede na minimum – rekla je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani „Nikola Tesla B“.

Kamen temeljac položili su potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka Irena Vujović, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić i direktor japanske kompanije “Micubiši Pauer” Šiničiro Micujama.

Ministarka Vujović je istakla da je u poslednjih šest godina u sisteme za odsumporavanje dimnih gasova uloženo više od 400 miliona evra.

„Kao zemlja koja se nalazi na evropskom putu, Srbija ulaže snažne napore kako bi se približila standardima EU i usaglasila svoje regulative sa Poglavljem 27. Mi ne možemo bez industrije, ali možemo da smanjimo njene negativne uticaje na životnu sredinu. Ulaganjem u ovakve projekte, primenom najsavremenije opreme i tehnologije, ulažemo u zaštitu životne sredine i podižemo kvalitet zdravlja i života građana – rekla je Vujović.

Ministarka je dodala da je proces odsumporavanja imperativ u zaštiti životne sredine, posebno kada je reč o unapređenju kvaliteta vazduha, te zahvalila svima koji učestvuju u realizaciji projekta koji će građanima omogućiti bolju i zdraviju životnu sredinu.

Pročitajte i: