Aleksandar Vulin
Tanjug/Jovo Mamula
Aleksandar Vulin

Tanjug/Jovo Mamula

Aleksandar Vulin, Foto: Tanjug/Jovo Mamula

Nema veće provokacije za zdrav razum nego zabraniti Srbima da se pomole na stratištu poklane srpske dece, poručuje ministar odbrane Aleksandar Vulin.

- Nema nazadnije politike od one koja traži opravdanje za Dom spremni i ustaške zločine - kaže ministar odbrane odgovarajući na izjave predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića o zabrani ulaska delegacije oficira Vojske Srbije i kadeta na pomen žrtvama jasenovačkog zločina.

Pročitajte još:

S druge strane, iz Ministarstva odbrane saopštili su da je Izjava premijera Plenkovića nevešt pokušaj prikrivanja političke i ideološke pozadine zabrane hrvatskih vlasti da kadeti Vojne akademije prisustvuju bogosluženju za jasenovačke žrtve.

U saopštenju koje je dostavljeno medijima Ministarstvo pita u kojoj se to demokratiji zabranjuje prisustvo komemorativom skupu.

- Poseta komemoraciji i bogosluženju nije vojna vežba ili inspekcija vojnih postrojenja pa da se najavljuje, ali mi smo i to uradili. Organizator komemoracije episkop Jovan je preko eparhijskog sekretara Đorđa Teodorovića, obavestio policijsku stanicu Novska upravo o dolasku naše delegcije. O prolasku naše delegacije obaveštena je naša granična policija kako bi u saradnji sa hrvatskim organima ubrzali granične procedure i omogućili nesmetan prolaz - navodi se u saopštenju.

Ovako je objasnio današnji incident na granici sa Hrvatskom! (VIDEO)

AUTOR: Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 07.09.2019. 19:29 - 07.09.2019. 21:20 Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski rekao je da nije začuđen što je srpskim vojnim kadetima zabranjen ulazak u Hrvatsku, kao i da bi to trebalo rešavati sa Kancelarijom NATO u Beogradu.

Uz konstataciju da ni jednom procedurom nije propisana obaveza prijave dolaska ili propisane forme, a da je Ministarstvo ipak prijavilo dolazak u saopštenju pitaju "zašto su organi Hrvatske u zabrani ulaska upisali da je razlog nedostatak dokaza za svrhu putovanja, iako je delegacija pokazala poziv za učešće na skupu''.

Andrej Plenković

AP/Daniel Kasap

Andrej Plenković, Foto: AP/Daniel Kasap

- Mi smo prijavili da dolazimo. Ako nismo prijavili dolazak, kako su organi Republike Hrvatske znali da kombi sa civilnim tablicama i civilnim putnicima prevozi vojnike na hodočašću? Ako im nije prijavljeno da dolazimo zašto su otvarali prtljag putnicima, držali ih satima na granici, kopirali im pasoše? Ako su uniforme u prtljagu bile problem, zašto nisu prihvatili ponudu naših kadeta da uniforme ostavimo u Srbiji i nastavimo sa putovanjem u Jasenovac - pitaju u MO.

Navode da Hrvatska, "umesto što laže i kao i uvek Srbe krivi za sve" duguje izvinjenje i kajanje, uz poruku: ''Gde piše da je za dolazak u Jasenovac potrebna pisana dozvola ili pismeni zahtev''.

BONUS VIDEO: Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete