Aleksandar Antić
Alo!/Vladimir Marković
Aleksandar Antić

Alo!/Vladimir Marković

Aleksandar Antić, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić održao je odvojene sastanke sa francuskim kompanijama tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu.

- Susret predsednika Aleksandra Vučića i Emanela Makrona i delegacija Srbije i Francuske, idealna je prilika za jačanje ukupnih političkih, strateških, ekonomskih i prijatelјskih odnosa dve države, naglasio je ministar Antić.

On je kazao da tokom razgovora dva predsednika poslata snažna poruka da Srbija ima iskrenog prijatelјa u jednoj od najuticajnijih zemalјa EU.

- Sastanci koje smo održali sa vodećim francuskim kompanijama, i njihova izražena spremnost da investiraju u Srbiju i sarađuju sa ovdašnjim firmama, upravo dokazuju da Srbija od Francuske ima snažnu pordšku i dugoročnog partnera koji podrazumeva i orijentaciju ka strateško važnim područjima, istakao je ministar Antić.

U tom smislu, sa kompanijom „Proparco“, koja je deo Francuske razvojne agencije, i ima interes da finansira projekte iz oblasti obnovlјivih izvora energije, ustanovlјen je zajednički interes za razvoj projekata u cilјu povećanja udela korišćenja energije iz obnovlјivih izvora u Srbiji.

Akuo Energy, najveća francuska privatna kompanija koja se bavi proizvodnjom zelene energije, potpisala je Protokol o namerama sa Vladom Autonomne Pokrajine Vojvodine za razvoj projekta vetroparka u Bašaidu kod Kikinde.

- Srbija je tokom protekle dve i po godine „na mrežu“ stavila oko 500 MW instalisane snage, u najvećem delu iz energije vetra. S obzirom na to da raspolažemo velikim kapacitetima za proizvodnju zelene energije, sve kompanije sa kojima je delegacija Srbije vodila razgovore, imaju snažan interes da ostvare nove vidove saradnje“, naglasio je ministar Antić.

Aleksandar Antić

Alo!/Marko Metlaš

Aleksandar Antić, Foto: Alo!/Marko Metlaš

On je kazao da je sa kompanijom Elektroprivrede Strazbura, koja je drugi najveći distributer električne energije i gasa u Francuskoj, srpska strana potpisala Memorandum o razumevanju za korišćenje dubokih geotermalnih izvora na teritoriji opština Kikinda, Subotica i Sremska Mitrovica, za proizvodnju toplotne energije, jer Vojvodina poseduje veliki neiskorišćeni potencijal kada su termalni izvori u pitanju.

Francuska kompanija SUEZ Group - jedan od partnera Grada Beograda na razvoju projekta izgradnje regionalnog centra za tretman otpada u Vinči, sa Beogradskim elektranama je potpisala JPP o tretmanu otpada i pružanju drugih usluga. Predviđeno je da se preradom otpada proizvedi električna energija,kao i toplotna energija koja će biti korišćena u određenim grejnim područjima na teritoriji grada. Sastanku je prisustvovao zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Čelnici kompanije Schneider Electric potpisali su sporazume o saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu i Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu, čime će ta kompanija, kroz doniranje opreme, pružiti podršku srpskim studentima elektrotehnike.

Ministar Antić ukazao je da Srbija ulaže velike napore za pravlјenje „energetskog miksa“ i unapređenje elektroenergetskog sektora i da postoji značajan prostor za saradnju saSchneider Electric.

- S obzirom da je Schneider Electricjedna od vodećih svetskih kompanija, pre svega, u oblasti upravlјanja elektroenergetskim sistemima, ona predstavlјa prirodnog partnera našim energetskim kompanijama. Podsećam da ta kompanija u Srbiji, u Novom Sadu, proizvodi najnaprednije softvere i alate za upravlјanje distributivnim sistemima, izjavio je ministar Antić.
Sastancima su prisustvovali i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, potpredsednik Vlade AP Vojvodine Đorđe Milićević, državni sekretar u ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović, pomoćnik ministra Miloš Banjac, V.D direktor EPS-a, Milorad Grčić, kao i direktorka A.D. Elektromreža Srbije, Jelena Matejić.

Pročitajte još:

 BONUS VIDEO: Francuska povlači nezavisnost Kosova