Miloš Vučević
Novi Sad
Miloš Vučević

Novi Sad

Miloš Vučević, Foto: Novi Sad

Ako gradonačelnika Miloša Vučevića pitate kako to komentariše, skromno će odgovoriti da je sve očekivano i da su Novosađani to svojim radom zaslužili.

S druge strane, činjenica je da je Novi Sad koji danas nosi titule omladinske i kulturne prestonice Evrope, pre samo 8 godina bio na ivici bankrotstva, bez investicija, fabrika i sa komunalnim sistemom pred kolapsom.

- Ne živimo od prošlosti, ali je i ne zaboravljamo - kaže gradonačelnik Miloš Vučević, čovek koji je dva puta uzastopno dobio podršku Novosađana, a njegova Srpska napredna stranka postala prva stranka od uvođenja višestranačja koja je u Novom Sadu dva puta uzastopno pobeđivala na izborima.

- Izuzetno je važno to što smo imali političku stabilnost i odlično razumevanje i saradnju sa republičkom i pokrajinskom vlašću. Ni jedna vrata nisu bila zatvorena za naše ideje i projekte, i ta sinergija je velikim delom uticala na to gde je danas Novi Sad. Ali mi uvek gledamo dalje. I kada smo konačno uspeli da, posle 18 godina od bombardovanja, završimo ono što oni pre nas nisu – da izgradimo novi Žeželjev most, rekao sam da je sam vreme da nastavimo dalje, da počnemo da gradimo nove mostove. I zahvaljujući podršci predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izgradnja novog, četvrtog novosadskog mosta je proglašena projektom od nacionalnog značaja. Taj most će spajati Novi Sad sa Sremskom Kamenicom i budućim fruškogorskim koridorom, ali će i omogućiti dalji razvoj grada uz Dunav, urbanističko uređenje priobalja, i konačno ćemo iskoristiti sve potencijale koje nosi međunarodni rečni koridor - kaže Vučević.

Miloš Vučević na novoizgrađenom parkingu

Grad Novi Sad

Miloš Vučević na novoizgrađenom parkingu, Foto: Grad Novi Sad

 

  • I sam predsednik Vučić često Novi Sad navodi kao primer uspešno realizovanih investicija. Šta je to što Vi znate bolje od drugih?

- Mi se jedino sa sobom takmičimo. Drugim gradovima i opštinama smo partneri i podrška. Tako smo i projekat Omladinska prestonica Evrope proširili širom Srbije, a naš program subvencionisanja boravka dece u privatnim vrtićima primenjuju mnoge kolege, na radost brojnih roditelja. Odgovorno se ponašamo prema svakom dinaru Novosađana, ne rasipamo ga i štedimo na svemu što nije neophodno, a Novi Sad se gradi i razvija kao da imamo para na bacanje. Ne štedimo na izgradnji vrtića, škola, ambulanti, razvoju infrastrukture, pomoći socijalnim kategorijama stanvništva, našim penzionerima ... - poručuje Vučević.

  • Opozicija vas godinama optužuje za suficit u gradskom buddžetu, a da li se neko od njih bunio što je Novi Sad imao novca tokom vanrednog stanja?

- Slušam samo konstruktivne kritike. A šta i da kažu? Da su protiv novca za pakete pomoći penzionerima sa najnižim primanjima, ili protiv pomoći novosadskim privrednicima? Uspeli smo sami da prebrodio taj izuzetno težak period, da pružimo pomoć svima kojima je bila potrebna, da obezbedimo zaštitnu opremu i stalnu dezinfekciju grada. Ovo je bio veliki test za naš sistem. Novi Sad je pokazao i ozbiljnost, i odgovornost, i svu svoju snagu, i svi su mogli da se uvere kakav smo Novi Sad gradili poslednjih 8 godina - objašnjava Vučević.

  • Dva mandata ste gradonačelnik Novog Sada. Da li za Vas i dalje postoje izazovi, ili se spremate za neke nove?

- Izazovi uvek postoje. Izazov je dalje smanjenje nezaposlenosti, a već je ispod 9%, i dolazak još nekih velikih investitora, iako se u delu javnosti smatra da su najveći već na novosadskom tržištu. Izazov je osvajanje titule zelene prestonice Evrope, i novi vrtići, i konačno rešavanje problema parkinga ... Pošto sam ja ipak gradonačelnik "silicijumske doline" ovog dela Evrope, kako nazivaju Novi Sad, citiraću jednog od najuspešnijih ljudi iz tog sveta Stiv Džobsa – "Jedini način da uspete je da radite ono što volite. Ako to još niste našli, nastavite da tražite" - zaključuje Vučević.