Prva brigada, Vojska Srbije, Miloš Vučević, Novi Sad
Grad Novi Sad
Prva brigada, Vojska Srbije, Miloš Vučević, Novi Sad

Grad Novi Sad

Prva brigada, Vojska Srbije, Miloš Vučević, Novi Sad, Foto: Grad Novi Sad

 * Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju Dana Prve brigade kopnene vojske

* Sećanje na dan kada je 1918. godine prva jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Kraljevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim, umarširala u Novi Sad

* Mi zaista ovu brigadu doživljavamo kao deo nas, i zajedno činimo neraskidivu celinu, rekao je Vučević

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju Dana Prve brigade kopnene vojske u kasarni „Jugovićevo“. Ovaj datum se obeležava kao sećanje na dan kada je 1918. godine prva jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Kraljevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim, umarširala u Novi Sad.

Prva brigada, Vojska Srbije, Miloš Vučević, Novi Sad

Grad Novi Sad

Prva brigada, Vojska Srbije, Miloš Vučević, Novi Sad, Foto: Grad Novi Sad

 

- Svim pripadnicima Prve brigade kopnene vojske, u ime svih Novosađana i u ime slobodarskog Novog Sada, stradalnog grada, ali i grada heroja, čestitam Dan brigade. Mi zaista ovu brigadu doživljavamo kao deo nas, i zajedno činimo neraskidivu celinu, a nije ni čudo što je Prva brigada KoV za svoj dan odabrala upravo datum kad je Novi Sad pre tačno 101 godinu oslobođen. Tada je sloboda došla u ove krajeve i stvoreni su uslovi da se regija koju danas nazivamo Vojvodina, prisajedini matici Srbiji. Naš narod i država su mnogo stradali u 20. veku, kada smo pretrpeli ogromne žrtve i razaranja.

Prva brigada ima dugu i bogatu tradiciju koja obavezuje za buduća vremena, kao i sve nas da čuvamo ono što nam je ostalo od predaka, a to su sloboda i mir u kojima danas uživamo. Sve ono što danas rade državno rukovodstvo i Vojska Srbije, čine u cilju da više ne bude rata i da snažnijom vojskom odvratimo svakoga ko bi pomislio ili pokušao da uradi nešto loše po nas. Tu prevashodno mislim na podršku u vidu novih investicija u opremu, oružje ili oruđe za našu vojsku, što je jasna poruka da niko nikada ne sme da se igra sa mirom i našom slobodom - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prva brigada, Vojska Srbije, Miloš Vučević, Novi Sad

Grad Novi Sad

Prva brigada, Vojska Srbije, Miloš Vučević, Novi Sad, Foto: Grad Novi Sad

 

Vojnoj svečanosti prisustvovali su brojni gosti, kao i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je naglasio da je veoma zadovoljan saradnjom sa Vojskom Srbije koja će jačati u budućnosti, jer je zajednički cilj da se vojska osnaži i da joj se vrati slava koju je imala, što se poslednjih godina intenzivno i dešava.

Komandant Prve brigade kopnene vojske brigadni general Zoran Nasković istakao je da Prva brigada kopnene vojske već 13. godinu za redom slavi svoj dan kao uspomenu na ulazak srpske vojske u Novi Sad 9. novembra 1918. godine i da je tim povodom organizovano više raznovrsnih aktivnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Takođe, u sklopu obeležavanja Dana Prve brigade kopnene vojske, upriličeno je i otkrivanje spomen-ploče generalu majoru Mladenu Bratiću u Spomen sobi u vojnom kompleksu u Dunavskoj 33, kojem je, između ostalih, prisustvovao i gradonačelnik Miloš Vučević. General major Mladen Bratić poginuo je na borbenom zadatku 4. novembra 1991. godine, a bio je komandant Novosadskog korpusa od 8. jula 1990. do 4. novembra 1991. godine. 

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"