Miloš Jovanović
Alo / V. Marković
Miloš Jovanović

Alo / V. Marković

Miloš Jovanović , Foto: Alo / V. Marković

- Previše je podela, ali to je manji problem. Nažalost, previše je strasti, licemerja i politikanstva, a bogami ni gluposti ne nedostaje. Svoj sam i svoji smo! Ponašamo se načelno i postavljamo se shodno našim političkim opredeljenjima. Tako ćemo nastaviti da radimo i ubuduće.

Najavljen je dijalog vlasti i opozicije, Vaša stranka je saopštila da u njemu neće učestvovati ako posrednici budu stranci, zašto vam stranci toliko smetaju?

- Stranci mi nimalo ne smetaju, naprotiv. Ali mi užasno smeta kada sami sebe srozavamo, kada pokazujemo da nemamo minimum samopoštovanja, niti dostojanstva. Pa da li stvarno mislite da sam spreman da govorim o svim našim nedostacima i slabostima pred nekom Tanjom Fajon ili Bilčikom ili uostalom bilo kojim drugim strancem?! Da li stvarno mislite da pred njima želim da pričam o stranačkom zapošljavanju, pritiscima ne birače, medijskoj slici u Srbiji, o tome kako je aktuelna vlast ovakva ili onakva?! Pa to se naprosto ne radi. To se kosi i sa elementarnim vaspitanjem i sa dostojanstvom države i nema tu više šta da se doda.

Predali ste Skupštini Srbije predlog zakona o vojnoj neutralnosti, zašto vi mislite da nam je taj zakon neophodan?

- Potreban je jer je važno jačati poziciju vojne neutralnosti. To je zahtevna, ali i odvažna pozicija koja nam omogućava da održavamo dobre odnose i sa Istokom i sa Zapadom, a da ostanemo svoji. Videlo se uostalom i tokom ove pandemije, kroz nabavku medicinskih sredstava i vakcina, koliko takva pozicija može biti plodotvorna.

Čini se da vam je vojska u fokusu, s obzirom na to da ste pre toga zatražili da se vrati služenje vojnog roka, zbog čega se toliko bavite vojskom?

- Govorio sam ja mnogo i o korupciji i potrebnoj promeni političkog sistema, kao i o ekonomiji ili poljoprivredi, da ne spominjem politiku u oblasti kulture koja predstavlja jedan od osnovnih prioriteta. Ali snažna vojska je najjači garant nezavisnosti, snažna vojska je sredstvo efikasne i delotvorne spoljne politike, snažna vojska je preduslov istovremenog očuvanja mira i naših nacionalnih interesa. A nama je mir neophodan. Bez njega neće biti ekonomskog razvoja, bez njega nećemo biti u mogućnosti da se dovedemo u red kako treba i da istinski izgradimo naše institucije i ostvarimo, saživimo se sa vladavinom prava.

Miloš Jovanović

Alo / N. Vujanović

Miloš Jovanović, Foto: Alo / N. Vujanović

Da li u budućnosti sebe vidite na čelu Ministarstva odbrane?

- U budućnosti sebe vidim kao redovnog profesora Pravnog fakukteta Univerziteta u Beogradu kada me već pitate. Ali to me neće sprečiti da u međuvremenu dam sve od sebe da neke stvari u ovoj zemlji promenimo i neće me sprečiti da preuzmem odgovornost za vođenje države na ovoj ili onoj funkciji. Zato i tražim poverenje građana.

Srbija je započela masovnu vakcinaciju, kako to komentarišete?

- Kao dobru stvar. Naravno, svako će odlučiti da li će se vakcinisati ili neće, ali je na državi da obezbedi dovoljan broj vakcina kako bi omogućila vakcinaciju svima koji to žele, što neće biti nimalo lako s obzirom na situaciju u svetu. Za sada mi se čini da nam ne ide loše i ovo svakako nije pitanje koje treba politizovati.

Da li ste se vi i članovi vaše porodice vakcinisali i ako niste koju ćete vakcinu izabrati?

- Kao prosvetni radnici, dobili smo na Fakultetu upit o vakcinaciji još pred dve-tri nedelje i ja sam već primio prvu dozu „Sinofarmove“, odnosno kineske vakcine. Supruga se nije vakcinisala jer ne pripada nijednoj prioritetnoj grupi.

Kakvo je stanje u DSS-u, da li ste naručivali istraživanja, da li ste zadovoljni rejtingom?

- Nemamo finansijska sredstva za takve stvari, a rejtinzi me inače i ne zanimaju preterano jer, kakav god nam bio rejting, mi svakako moramo da radimo i da dajemo sve od sebe. Uostalom, prolazno vreme nije toliko važno. Jedino će biti važan izborni rezultat.

Rano je za odluku o kandidaturi za šefa države

Da li ulazite u trku za šefa države?

- Rekao sam više puta da su predsednički izbori prava prilika da se izdignemo iz ovog politikantskog mulja u koji smo pretvorili političku scenu i da se Srbiji, osim jedne biografije, ponudi ozbiljan politički program i istinska vizija zemlje. I neću imati problem da tu odgovornost ponesem, iako je još rano za definitivnu odluku. Uostalom, ona zavisi od mene koliko i od organizacije koju predvodim.

BONUS VIDEO

Pročitajte još:

Komentari (1)

ZORAN

26.01.2021 08:08

Za svaku pohvalu, pravi Srbin i dobar opozicionar. Steta sto nije usao u Parlament, ali na sledecim izborima sigurno hoce. Umereni politicar kao Sapic. Zelim mu uspeh, jer ne zeli da blati Srbiju kao ovi zuti.