Aleksandar Vučić Srbija mapa
printscreen/Shutterstock
Aleksandar Vučić Srbija mapa

printscreen/Shutterstock

Aleksandar Vučić Srbija mapa, Foto: printscreen/Shutterstock

Dodik je, kako je prenela Srna, uputio zahtev za održavanje vanredne sednice Predsedništva BiH na kojoj bi se razmatrao Predlog odluke o pristupanju BiH toj inicijaivi.

"Zemlje koje su pristupile ovoj inicijativi dogovorile su izdavanje zajedničkih radnih dozvola i priznavanje kvalifikacija i diploma, bez dodatnih procedura, što bi obezbedilo mogućnost kretanja radne snage i podići dostupnost radne snage, a time i atraktivnost celog regiona za strane investitore", navodi se u zahtevu srpskog člana Predsedništva BiH.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik

Tanjug Andrija Vukelic

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Foto: Tanjug Andrija Vukelic

Zemlje članice ove inicijative su Srbija, Albanija i Severna Makedonija i do sada je održano nekoliko sastanaka na najvišem nivou.

Inicijativa podrazumeva i razmenu studenata, zajedničke projekte za istraživanje i razvoj, uvođenje 24-časovnog radnog vremena svih inspekcijskih službi na granicama, sa akcentom na fitosanitarnu i veterinarsku inspekciju, što će skratiti vreme čekanja kamiona s robom, jedinstven "paket" dokumentacije potrebne za tranzit robe, sa akcentom na uvođenje sistema sa što manje "papira", koji bi bio u skladu sa strategijom digitalnog razvoja.

Saradnja u okviru mini Šengena odnosi se i na izmene zakona iz oblasti tržišta kapitala, poreskog i finansijskog sistema u zemljama koje su pristupile inicijativi, s ciljem stvaranja uslova za nesmetan protok kapitala, dalje jačanje prekogranične saradnje u oblasti borbe protiv transnacionalnog kriminala i terorizma, kroz saradnju u oblasti migracije i pomoći u vanrednim situacijama i definisanje sopstvenih pravila u mnogim oblastima s ciljem unapređenja atraktivnosti zemalja i saradnje.

Dodik smatra da je od vitalnog interesa za sve građane BiH pristupanje inicijativi mali Šengen.