Milo Đukanović
EPA
Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

Nakon tri decenije on i njegova stranka izgubiće veoma važne poluge koje su do sada imali, ali ipak, Đukanović poslednjih nekoliko dana nije sedeo skrštenih ruku. Povukao je nekoliko poteza koji će, već na početku, sputati i otežati rad nove crnogorske vlade, a cilj mu je da je obori najkasnije sledeće godine.

Da bi uspeo u svojoj nameri, Đukanović je nekoliko svojih kadrova „poturio“ mandataru Zdravku Krivokapiću. Tako će uspeti da kontroliše ne samo Krivokapića, već i ministre koji dolaze iz redova doskorašnje opozicije.

Postavlja se pitanje zašto je mandatar Zdravko Krivokapić učinio ustupak Milu Đukanoviću time što će u svoj tim kooptirati kadrove odlazeće vlasti?

Upravo ovaj potez izazvao je oštre reakcije crnogorske javnosti, pre svega građana koji su glasali protiv Mila Đukanovića.

Preporučujemo:

Sada je nejasno da li će i koliko nova vlada uspeti ili hteti da napravi otklon od Đukanovićeve politike, kao i da li će Krivokapić ispuniti sve ono što je građanima obećavao tokom predizborne kampanje. Đukanovićevi antisrpski potezi nisu iznenadili Andriju Mandića iz DF-a.

On kaže da je bilo očekivano da Đukanović, na kraju svoje vladavine, još jednom povuče poteze protiv srpskog naroda i države Srbije.
- Mi koji znamo prirodu i karakter ovog dukljanskog režima očekivali smo da povuku poteze koji su upereni protiv našeg naroda. Od 1997. godine, od Đukanovićevog zaokreta, svaki potez te vlasti bio je protiv srpskog naroda u Crnoj Gori - rekao je Mandić.

Đukanovićev cilj je da već na početku oslabi kapacitet i snagu nove vlade, jer će mu tako biti lakše da uđe u predizbornu kampanju za predsedničke izbore, koji se očekuju sledeće godine. Zato će, kažu upućeni, učiniti sve da ova vlada padne za godinu dana.

- On želi da vlada bude što slabija, da padne sledeće godine, a da se onda istovremeno organizuju predsednički i parlamentarni izbori. Đukanović smatra da mu je to šansa da povrati apsolutnu vlast, koju je do sada imao, kaže izvor iz Podgorice.

Milan Knežević kaže da će DF podržati novu vladu, ali da neće biti njen deo.

- Mandatar Krivokapić od nas je tražio 200 dana, kao test, i u tome smo ga podržali. Očekujemo da u prvim danima vlasti uradi veoma važne stvari, pre svega da u Podgoricu vrati ambasadora Srbije Vladimira Božovića, a onda da suspenduje sporni Zakon o slobodi veroispovesti i da preispita odluku Mila Đukanovića o priznanju takozvane države Kosovo - kazao je Milan Knežević, jedan od lidera DF-a.

Pročitajte još: