Milo Đukanović
youtube printscreen
Milo Đukanović

youtube printscreen

Milo Đukanović, Foto: youtube printscreen

- I dvadeset godina nakon NATO vazdušnih napada postoje dileme o uticaju bombardovanja na zdravlje stanovništva. To su ispitale i neke NATO države, poput Italije koja je formirala parlamentarnu komisiju da bi utvrdila posledica NATO bombardovanja na vojnike koji su učestvovali u operacijama - kaže predsednik Posebnog kluba poslanika Aleksandar Damjanović. - S obzirom na to da je Crna Gora bombardovana na više lokacija i osiromašenim uranijom, a imajući u vidu činjenice o porastu broja bolesti karcinoma u zadnjih 20 godina, smatrali smo da ima potrebe da se privremeni odbor pozabavi ovom problematikom i otkloni dileme.

Milo Đukanović

EPA/Boris Pejović

Milo Đukanović, Foto: EPA/Boris Pejović

"SVE ŠTO JE MILAN REKAO JE LAŽ" Oglasila se porodica Mila Đukanovića!

Jedan od motiva za formiranje odbora bio je apel javnosti koji je potpisalo više od dvesta intelektualaca i učesnika javnog života iz Crne Gore, na inicijativu pokreta "Ne u rat, ne u NATO". Ali i to što dosad nije sprovedeno nijedno ispitivanje koje bi potvrdilo ili opovrglo sumnje da je bombardovanje ostavilo negativne posledice na zdravlje građana Crne Gore.

Radan Nikolić, predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. Crne Gore, kaže za da odbijanjem da se formira odbor, vlast doprinosi da se posledice NATO bombardovanja ne saniraju.

NOVA BRUKA CRNOGORSKA Ponizili Đetiće na domaćem terenu: Sa zida ih "gledali" Skenderbeg i albanska zastava, a oni ćutali kao zaliveni!

- Režim čini sve da se agresija 1999. zaboravi iako smo svedoci bombardovanja Luštice i rta Arza, okoline Podgorice, Andrijevice, Murine, gde je bilo i žrtava. Odbijaju da se zločin osudi, da se narodu pomogne da ne umire od raznih vrsta karcinoma. Surova je ova odluka vlasti kojom želi da se dodvori NATO agresoru. Poklanjaju im Sinjajevinu za poligon, a Slovenija koja je takođe članica Alijanse čuva svoje prirodne lepote i ispituje posledice bombardovanja u Srbiji i Republici Srpskoj jer se plaši za zdravlje svojih građana - kaže Nikolić.

ZAKON KOJI STAVLJA SRBE NA STUB SRAMA Milo udario jače nego ikad, kreće otimačina gora nego na Kosovu '99. godine!

Nedavno je direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra prof. dr Vladimir Todorović izjavio da u Crnoj Gori trenutno ima više od 3.000 novoobolelih od karcinoma i da ova opaka bolest godišnje odnese oko 1.300 života. Samo na klinici na čijem je on čelu, na lečenju je oko 2.000 onkoloških pacijenata, što je čak za tri puta više nego pre devet godina kada ih je bilo - 650.

RADIOAKTIVNI OTPAD

Vlada Crne Gore je 1. aprila 2004. godine saopštila da je radioaktivni otpad sa rta Arza propisno odložen i da je prostor u celosti saniran od oko trista bombi sa osiromašenim uranijumom koji su tokom NATO agresije pali na ovom terenu koji se nalazi na samom ulazu u Boku kotorsku. U to vreme Centar za ekotoksikološka ispitivanja pozvao se na podatke Alijanse da je od 480 bačenih projektila - 300 bilo sa osiromašenim uranijom, a na samoj Arzi bilo je 88 kilograma tog otpada.

Mitropolit Amfilohije

Dejan Briza

Mitropolit Amfilohije, Foto: Dejan Briza

Mitropolit Amfilohije DAO BLAGOSLOV BORBI PROTIV MILA: Zalaže se da OPOZICIONARI PRUŽE SNAŽAN OTPOR

Nepravosnažno osuđeni lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević sreli su se krajem aprila sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i dobili njegov blagoslov da pružaju otpor u slučaju odluke da im se odredi pritvor. Mitropolit crnogorsko-primorski navodno tada im je rekao da imaju blagoslov da pruže otpor na način na koji su planirali, ali i ponovio da veruje da nisu krivi. 

Mandić i Knežević su 9. maja u Višem sudu osuđeni na po pet godina zatvora zbog pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine. U tom predmetu 14 optuženih osuđeno je na ukupno 68 godina i dva meseca zatvora.

Najveće kazne izrečene su ruskom državljaninu Eduardu Šišmakovu, osuđenom na 15 godina zatvora, i njegovom sunrodniku koji će robijati tri godine manje.