Matija Bećković
Alo! / D. Briza
Matija Bećković

Alo! / D. Briza

Matija Bećković, Foto: Alo! / D. Briza

Bećkovića, koji je odrastao na očevom imanju Velje Duboko u Rovcima, u Crnoj Gori, gde je pohađao i osnovu školu, i koji je o toj zemlji spevao možda i najlepše pesme, vest o zabrani zatekla je na njemu posebno bitan dan.

Vučić: Reagovaćemo!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će država Srbija reagovati na zabranu ulaska u Crnu Goru intelektualcima Matiji Bećkoviću, Čedomiru Antiću, Aleksandru Rakoviću i Dejanu Miroviću, te ocenio tim povodom da Crna Gora time uvodi ne verbalni delikt, već delikt mišljenja, što je, podseća, nezamislivo i nedopustivo u Evropi u 21. veku.

- Država Srbija mora da reaguje. Ovo je nešto čime sam bio šokiran, jer mi smo zabranili ulaz kriminalcima, licima sa poternica, licima koje pripadaju kavačkom i škaljarskom klanu - rekao je Vučić i dodao da je neko drugi kao odgovor na to „zabranio drugačije mišljenje".

 - Čuo sam to juče na Svetog Luku, na moju krsnu slavu.

Eto, verovatno su hteli da mi tako čestitaju i da me obraduju tom vešću - u svom stilu komentariše Bećković, za kog su predstavnici crnogorske vlasti više puta javno rekli da je negator svega crnogorskog, i to samo zbog toga što se usuđuje da kritikuje ono što tamo ne valja.

Jedan od njih je ugledni advokat Borivoje Borović, koji je za „Alo!“ rekao da je to što se desilo jedna velika bruka i nepravda.

Borivoje Borović, advokat

Dejan Briza

Borivoje Borović, advokat, Foto: Dejan Briza

Pročitajte još:

Ništa manje nije ogorčen ni proslavljeni glumac Petar Božović, koji ironično kaže da je baš iznenađen što Crna Gora radi tako nešto.

Petar Božović

E- stock

Petar Božović, Foto: E- stock

 

Može Tito, može Skenderbeg, ali ne Njegoš

U poslednja tri dana dana u Crnoj Gori je doneseno nekoliko odluka: da Podgorica dobije spomenik Josipa Broza Tita, da u Ulcinju bude postavljena Skenderbegova statua, ali je, pored toga, odbijen predlog u Skupštini da se razmatra da datum rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša bude proglašen crnogorskim praznikom kulture.

- Začuđen sam da se to dešava u demokratskoj Crnog Gori, koja je već postala jednom nogom članica najdemokratskijeg evropskog zajedništva.

Verovatno je i sad u toku taj demokratski proces u Crnoj Gori i onda su, naravno, moguće sve dogodovštine. Mada, znamo istoriju i znamo šta se desi kada ratuje sistem protiv pesnika... - zaključuje Božović.

Šta je Bećković u poslednje vreme govorio o Crnoj Gori

- Po mom osećanju, ono što se sad tamo događa ne zaslužuje da se zove Crna Gora. Nju i oni sve češće zovu „Montenegro“. To je jedina država koja nema ime na svom jeziku.

- Rekli su da Montenegro nije ratovala i da nije bombardovana. I to je istina. Ratovala je i bombardovana je srpska Crna Gora. Držeći taj trend, ostalo je još samo da promene pol.

- To što je Haradinaj podržao Mila Đukanovića je ključna podrška!

- Siguran sam da će Milo promeniti još mnogo papa.