Rat migrnata, migranti
Alo
Migranti, na njihovom prebacivanju uzme se do 15.000 evra

EPA

Na prebacivanju migranata od Bugarske do Mađarske uzme se od 2.000 do 15.000 evra, Foto: EPA

Trgovina ljudima je posle prodaje oružja i droge postala najunosniji posao, a Srbija je svrstana u zemlje u kojima se stalno povećava broj žrtava koje su završile u kandžama trgovaca ljudima.

Rečna policija

MUP

Po podacima FBI, u rukama trgovaca ljudima godišnje završi od dva do četiri miliona ljudi! Isti podaci govore da se na trgovini ljudima u svetu godišnje zaradi od sedam do deset milijardi dolara!

Marko Nicović

Vladimir Marković,Alo

Marko Nicović navodi da na migrantima najviše zarađuju italijanska, turska, albanska i ruska mafija, Foto: Vladimir Marković/Alo

U ratu migranata u Beogradu u razmaku od 24 sata ubijena su dva Avganistanca, čija su tela nađena u Karađorđevoj ulici i u blizini Prihvatilišta za migrante u Krnjači.

Policija je 11. juna uhapsila Avganistanca Atikulaha Safirija (39), poznatog po nadimku Atik Mama, zbog sumnje da po ceni od po 300 evra naručio ubistvo dvojice zemljaka - Kamrana Kana (20) i Pantazaija Mubareza (17) zbog podele novca zarađenog krijumčarenjem migranata.

Puni keša, kreću se u vojnim formacijama

Migranti se po dolasku u Srbiju odmaraju i prave planove za prelazak granice.

- Migranti kod sebe uvek imaju po nekoliko hiljada dolara! Dok borave kod nas, stiže im novac iz inostranstva za troškove i dalje putovanje. Upečatljivo je da se migranti uvek kreću u grupama, nalik vojnim formacijama kao što su odeljenje i vod. Zapaženo je da grupe istovremeno koračaju levom nogom, pa se ne isključuje mogućnost da među njima ima vojno obučenih ljudi. Po ulasku u našu zemlju oni su na takozvanim merama, tako da po nas ne predstavljaju opasnost. Po ulasku se radi provera identifikacije i sve ostalo što treba - objašnjava naš sagovornik.

Mubarez je ubio Kana, ali je i njegovo telo narednog dana nađeno u šumi, u Krnjači, sa 24 ubodne rane od noža.

On se plašio da će Mubarez propevati ko je nalogodavac zločina, pa je odmah platio drugog egzekutora da ubije Kanovog ubicu!

Migranti, život, spasavanje

Carina Srbije

Mnogo plaćaju da bi stigli na Zapad, Foto: Carina Srbije

Izvor „Alo!“ kaže da sukobi među migranatima izbijaju zbog nervoze što su zaglavljeni u Srbiji!

- Oni Srbiju smatraju prijateljskom tranzitnom zemljom koja im služi samo kao usputno stajalište za odmor. Migranti dolaze u sukobe između sebe kada osoba koja organizuje transport putnika, takozvani agent, ne ispoštuje obećan krajnji cilj. Po dolasku migranta, među njima se izdvojila jedna grupa koja se dobro organizovala sa moćnicima iz Srbije, pa je uz njihovu pomoć organizovala prevoz preko granica. Ti krijumčari su imali logističku podršku i migrante su prebacivali uhodanim kanalima. Međutim, kada je policija zatvorila poznate puteve, krijumčari su pravili nove rute, ali je cena rasla - priča naš sagovornik dobro upućen u krijumčarenje Avganistanaca.

Šamar, Jagodina

Youtube Printscreen

Advokat Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policije, kaže za „Alo!“ da je mafija u našem regionu od 2003. do sada samo na prebacivanju preko granice zaradila oko sedam milijardi evra!

Trostruko poskupljenje - sa 400 na 1.200 evra

Početkom migrantske krize, prema rečima našeg sagovornika, cena prebacivanja preko granice iznosila je u proseku oko 400 evra po osobi, zavisno od vrste transporta i dodatnih usluga. Međutim, posle zatvaranja granica došlo je do skoka cena, a tarifa po jednoj osobi trenutno ide od 1.200 evra pa naviše.

 - Na prebacivanju nekog migranta od Bugarske do Mađarske uzme se od 2.000 do 15.000 evra, zavisno od zemlje u koju žele da idu, a najtraženije zemlje su Nemačka, Austrija i Švedska. Na njima najviše zarađuje italijanska, turska, albanska i ruska mafija, a srpska ih servisira jer nema logističku podršku za prijem migranata u evropske zemlje. U taj biznis uključeni su policajci, carinici i granične službe - navodi Nicović.

Borba za teritoriju među odnosi žrtve, ubistvo u Karađorđevoj

Alo

Borba za teritoriju među njima odnosi žrtve, ubistvo u Karađorđevoj ulici u Beogradu, Foto: Alo

Tzv. migrantska mafija je dobro umrežena, pa uz prebacivanje ilegalaca švercuje drogu, eksploziv, belo roblje i arheološko blago.

- Sa migrantima su na Zapad odavno otišli i njihovi kriminalci, koji su se infiltrirali u lokalne mafije. U Evropi ima oko sedam ili osam miliona migranata, a Srbija je postala parkiralište za njih. Zbog prevlasti dolazi do čestih tuča i ubistava. Najjača je italijanska mafija jer je na udaru migranata iz zemalja severne Afrike. Sve one sklapaju razne dilove, pa ne gledaju na veru migranata - navodi Nicović.
Srbija je, prema rečima Nicovića, postala tranzitna zona za Sirijce, Irance, Pakistance i Avganistance.

Pročitajte još:

- Najbolji su organizovani Avganistanci, a kriminalci iz redova migranata se bogate na račun ostalih. Oni od bogatih migranata, koji imaju zakupljene ili kupljene stanove kod nas, traže veliki novac za prebacivanje na Zapad - naglašava Nicović i dodaje da u švercu migranata učestvuje bosanska i hrvatska mafija.

Šamar, Jagodina

Youtube Printscreen