Dragoljub Mićunović
Alo!/Marko Metlaš
Dragoljub Mićunović

Alo/ Marko Metlaš

Dragoljub Mićunović, Foto: Alo/ Marko Metlaš

Poslanik i jedan od osnivača Demokratske stranke Dragoljub Mićunović smatra da je bojkot izbora besmislen i da bi jedino mogao da delegitimiše izbore ako na njih ne bi izašlo 50 odsto birača, što se, kako je dodao, neće desiti.

- Bojkot ostaje besmislen od početka do kraja. On je pasivan i ima opasnu crtu. Ako ne učestvujete na izborima, vi ste van legalnih intitucija, gde je ključan parlament - kaže Mićunović u intervjuu za "Blic".

On dodaje da se bojkotom izbora pravi i napetost u društvu, kroz pokušaje da se vanparlamentarnim sredstvima, uz građansku neposlušnost, konflikte i demonstracije, ugrožava vlast.

Time se, kako napominje, ostavlja prostor za represiju vlasti i zaoštrenost unutar društva, što nije dobro i ne zna se kuda vodi.

On ističe da je priča o delegitimisanju izbora potpuno besmislena i da bi bojkot mogao da ih delegitimiše jedino kada na izbore na proleće ne bi izašlo 50 procenata glasača.

- Videli smo u Albaniji: nije izašlo 70 odsto birača, pa ništa. Vi sad imate situaciju da po tom osnovu možete da delegitimišete koliko hoćete postojećih vlada, gde na izbore nije izašlo 50 odsto birača. Onda uzmete 50 odsto od tog broja i vlada se faktički sa 20-25 odsto podrške. Koja je to legitimacija ako ćemo ozbiljno da tretiramo građanina - upitao je Mićunović.