Aleksandar Vučić, Dejvid Mekalister
Tanjug/ Dimitrije Goll
Aleksandar Vučić, Dejvid Mekalister

Tanjug/ Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić, Dejvid Mekalister, Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

* Predsedavajući Odbora za spoljnopolitičke poslove EU Dejvid Makalister poslao je tokom jučerašnje posete vrlo jasnu poruku

* Briselu je važno da se razgovori Beograda i Prištine nastave

* EU interesuje da u Beogradu imaju partnera za razgovor koji nije pod znakon pitanja, objašnjava sociolog Vladimir Vuletić

Vuletić je rekao da jučerašnja poseta Makalistera pokazuje da on ima izuzetno diplomatsko iskustvo jer je, kako kaže, sa relativno malo reči uspeo da pošalje mnogo poruka.

- Dve su osnovne poruke, za Kosovo i izbore u Srbiji. Obe teme se mogu svesti pod jednu - da je EU ponovo stalo da se proces razgovora između Beograda i Prištine nastavi i okonča. Te dve stvari (izbori i Kosovo) su u vezi - ukazao je Vuletić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Pročitajte još:

 

Prema njegovim rečima, Briselu je važno da se razgovori Beograda i Prištine nastave što pre ali da ne dođe do komplikovanja situacije na unutrašnjem planu u Srbiji.

- Njegove poruke bile su dosta jasne: očekuje da svi problemi budu rešeni u parlamentu i oni koji ne izađu na izbore neće imati glas. Ako ne izađu na izbore, to će biti njihov problem, a što se tiče EU to njih neće preterano uzbuditi - naveo je Vuletić.

Napominje da je Makalister jasno rekao da neće da deli lekcije i staje na bilo koju stranu.

Aleksandar Vučić, Dejvid Mekalister

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić, Dejvid Mekalister, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- EU pre svega interesuje da imaju partnera za razgovor i da taj partner u Beogradu nije pod znakom pitanja. Oni ne vide sada problem. Ostavio je Makalister jedan prostor gde je rekao da nije u potpunosti upoznat sa sadržajem određenih pisama, ali je dobio odgovor zvaničnog Beograda da se radi na pobošljanju izbornih uslova. Poruka je jasna bila - za EU bojkot izbora nije nešto što je dobrodošlo i nije nešto što će podržati u ovom trenutku - navodi Vuletić.

Bonus video

Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete