Dmitrij Medvedev
Tanjug
Dmitrij Medvedev

Tanjug

Dmitrij Medvedev, Foto: Tanjug

Ova preporuka je data u okviru razgovora o Turskom toku, a razlog se krije u činjenici što se ni u septembru, uz posredovanje Brisela, dve zemlje nisu dogovorile oko uslova tranzita. Naime, Ukrajina insistira na dugoročnom sporazumu sa “Gaspromom” od 10 godina, a Rusija to odbija i nudi ugovor samo na godinu dana.

Pošto je za Srbiju dopremanje plavog energenta iz cevovoda Turskog toka zbog problema izgradnje u Bugarskoj, koji je nastao zbog izbora investitora, nemoguće do 2021. godine, preti opasnost da dođe do problema u snabdevanju gasom. Ta opasnost preti i drugim državama Evrope koje u iščekivanju dogovora pune gasna skladišta, što je uradila i Srbija sa "Banatskim dvorom".

Pročitajte još:

Izvor lista tvrdi da je ruska delegacija prenela srpskim zvaničnicima da moraju da budu spremni i na najgori scenario u vezi s tranzitom gasa preko Ukrajine i da treba da nađu rešenje ukoliko do njega dođe.

- Ruska delegacija, ali i sam premijer Medvedev, preneli su čelnicima Srbije zabrinutost u vezi s ponašanjem Ukrajine koja pokušava da debelo naplati probleme koji su nastali u Bugarskoj s izborom izvođača radova za izgradnju cevovoda kroz tu zemlju. Naime, oni uslovljavaju “Gasprom” da se ugovor potpiše na 10 godina, a kako je Medvedev rekao svojim beogradskim sagovornicima, Rusi na takva uslovljavanja neće pristati. Za njih je prihvatljivo da se tranzit preko Ukrajine obavlja samo u narednih godinu dana, dok se ne završi deonica Turskog toka kroz Bugarsku. Ovo tim pre jer je nedavno postignut dogovor sa saudijskim konzorcijumom “Arkad”, kojim je definisan i rok za završetak radova od 620 dana, što praktično znači da će isporuke novom trasom početi 2021. godine. Tek tada će "Bulgartransgas" moći da isporuči potrebne količine gasa planiranom rutom do Srbije i Mađarske. Upravo ta činjenica je razlog što Rusi neće da sklope dugoročan sporazum, i o tome su obavestili i srpske zvaničnike, da ako se ne nađe neki kompromis, od Nove godine će zavrnuti ventile gasovoda preko Ukrajine. To bi Srbiji, ali i drugim zemljama Evrope, donelo velike probleme - navodi sagovornik lista.

Dmitrij Medvedev

Tanjug

Dmitrij Medvedev, Foto: Tanjug

On dodaje da je srpska strana zahvalila ruskim zvaničnicima na informacijama i obavestila ih da se preduzimaju mere i za taj scenario.

- Srpski zvaničnici su preneli Medvedevu da su u toku pregovori o nabavci gasa ukoliko bi došlo do prekida tranzita kroz Ukrajinu. Rukovodstvo "Srbijagasa" je uspelo da skladište "Banatski dvor" maksimalno napuni. Pošto to neće biti dovoljno ako dođe do prekida tranzita preko Ukrajine, pregovara se o nabavci dodatnih količina gasa iz Austrije, iz njihovog najvećeg skladišta. Ovih dana, nakon informacije iz Moskve, u Vladi Srbije održaće se sastanak sa rukovodstvom "Srbijagasa" da bi se utvrdilo da li je potrebna pomoć kako bi se predupredile eventualne posledice spora Rusije i Ukrajine - kaže izvor, i dodaje:

- Tokom posete Beogradu, premijer Dmitrij Medvedev bio je izuzetno zadovoljan dinamikom radova Turskog toka kroz Srbiju, koja je sve definisane dogovore u vezi s ovim projektom ispoštovala. Zasluge za to je dao rukovodstvu "Gasproma" i srpskog "Srbijagasa", čija uspešna saradnja ima izuzetan značaj i za odnose dve države.

60 novih inspektora češljaće sve od 2007. godine!

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 23.10.2019. 08:22 Nacrt Zakona o poreklu imovine je gotov i trebalo bi da bude usvojen u Narodnoj skupštini u drugoj polovini decembra, pišu "Novosti". Skupština Srbije, Foto: Tanjug/Sava Radovanović Među ključnim tačkama ovog nacrta zakona, "Novosti" navode da će se proveravati imovina stečena od 1.

Iz "Srbijagasa" kažu da oni ne sede skrštenih ruku i da prate šta se dešava u pregovorima Rusije i Ukrajine u vezi s tranzitom gasa.

- Još uvek je sve neizvesno, a Srbija je uradila sve što je u njenoj moći po pitanju dodatnih količina gasa. Sve se čini da krajnji potrošači ne bi imali nikakvih problema za narednu grejnu sezonu - kažu u ovoj kompaniji.

Iz Vlade Srbije niko nije želeo zvanično da komentariše, a nezvanično, kako se navodi, je rečeno da je u okviru razgovora o Turskom toku, ruska delegacija iznela problem s Ukrajinom koji bi mogao da ima posledice i na snabdevanje gasa u Srbiji.

Bonus video

Medvedev sleteo u Beograd!