Dmitrij Medvedev
AP
Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev

EPA/Yury Kochetkov

Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev, Foto: EPA/Yury Kochetkov

*5.000 pripadnika MUP-a biće na ulicama Beograda

*300 bezbednjaka stiglo je iz Rusije

*8 lokacija obići će Medvedev

*12 sati provešće u Beogradu

Tokom celog dana, na hiljade pripadnika naših službi bezbednosti i stotine ruskih specijalaca pokrivaće maltene sve delove grada u kojima će biti, kroz koje će ili u blizini kojih će proći vozilo i pratnja Medvedeva, a na krovovima okolnih zgrada nalaziće se snajperisti...

Ljuban Karan, penzionisani pukovnik KOS-a, napominje da je veoma bitno da ova važna poseta protekne bez ikakvih incidenata, koje, navodi, mnogi neprijatelji Srbije u ovom momentu priželjkuju i „možda čak spremaju“...

Pročitajte još:

 

- Postoji realna opasnost da oni koji žele da nas posvađaju sa našim velikim prijateljima Rusima pokušaju da Medvedevu ugroze bezbednost. Mi ne smemo da dozvolimo da ovde bude ugrožen nijedan promil. Ti naši neprijatelji, mislim pre svega na neke zapadne zemlje, žele da mi, kao i drugi na Balkanu, pređemo u njihov tabor, da Rusima uvedemo sankcije i da ih gledamo preko plota kao protivnike. Zato strahujem da bi oni mogli da na neki veštački način pokvare te odnose, čekaju tu priliku odavno, a poseta Medvedeva u ovom trenutku odlična je šansa za tako nešto, da učine da jedan bratski narod pomisli da mi nismo vodili dovoljno računa o bezbednosti tako važne ličnosti iz Rusije... Naročito zato što on kod nas dolazi u osetljivom momentu, kada je Amerika ušla u pregovore Beograda i Prištine - smatra naš sagovornik.

Napominje da je veoma problematično to što Medvedev posećuje veliki broj lokacija.

- Najveći problem je otvoren prostor i zato će na tim tačkama na kojima može da se dogodi nešto nepredviđeno biti postavljeni najspretniji snajperisti... Nešto manji problematično je obezbeđivati zatvorene prostorije, mesta gde će biti ručak i večera. Sigurno će biti angažovani i probači hrane, koji će sve kušati pre njega - priča pukovnik.

Aleksandar Vučić, Dmitrij Medvedev

Tanjug

Aleksandar Vučić, Dmitrij Medvedev, Foto: Tanjug

Vojni analitičar Vlade Radulović naglašava da će danas biti preduzete mere bezbednosti koje su uobičajene kada dolazi državnik iz jedne od najmoćnijih svetskih zemalja.

- Realna je brojka od 5.000 pripadnika MUP-a, oni će biti raspoređeni duž trase kojom će prolaziti Medvedev i u blizini objekata gde će biti sastanci. Takođe, došao je i određen broj pripadnika službe bezbednosti iz Rusije, prvi ešalon je verovatno stigao pre čak nekoliko meseci ili najkasnije mesec dana pre posete. Trebalo bi da sve protekne u najboljem redu, imali smo mi i ranije važnih poseta i nikada nije bilo problema. Naše bezbednosne službe su spremne i unapred obaveštene o svemu, pa i da je potencijalno pripreman neki incident, oni bi ga do sada sprečili - uveren je Radulović.

U četiri oka sa Vučićem oko jedan sat

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće domaćin Medvedevu, koji dolazi povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. On će u Batajnici prisustvovati prikazu sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana oslobođenja Beograda „Sloboda 2019“. Po podne će u Palati „Srbija“ srpski predsednik i ruski premijer razgovarati u četiri oka otprilike jedan sat. Od 20 sati, Medvedev i njegov domaćin Vučić prisustvovaće u Centru „Sava“ svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Na ručku sa Medvedevom biće i srpska premijerka, a predviđeno je i da ruski premijer obiđe Kalemegdan.

 Bonus video

VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!