Aleksandar Lukašenko, Skupština Srbije
FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC
Aleksandar Lukašenko, Skupština Srbije

FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC

Aleksandar Lukašenko, Skupština Srbije, Foto: FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC

 

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da mu se čini da je počela nova interesna "raspodela teritorija", odnosno sfera uticaja u svetu, te da je izuzetno važno očuvati Evropsku uniju, jer je ona, kaže, oslonac planete.

Lukašenko je, u obraćanju u Narodnoj skupštini, rekao da se danas uočava rast napetosti u odnosima između zemalja, da se smanjuje globalna bezbednost, kao i da se povećavaju regionalni konflikti.

U takvim okolnostima, istakao je, veoma je važno rešavanje bilo kakvih sporova mirnim putem i na osnovu međunarodnog prava.

Aleksandar Vučić i Aleksandro Lukašenko

Tanjug

Aleksandar Vučić i Aleksandro Lukašenko, Foto: Tanjug

 

Međutim, primetio je, više ne postoji međunarodno pravo, već zakon jačeg i počinje da razmišlja da li je počela nova interesna "raspodela teritorija" i sfera uticaja na planeti.

U tom kontekstu istakao je da je protiv raspada Evropske unije.

"Pristalica sam toga da postoji EU, to su razni centri moći, te i male i srednje zemlje, kao što smo mi, mogu da se oslone na njih", rekao je Lukašenko.

Aleksandar Lukašenko, Skupština Srbije

FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC

Aleksandar Lukašenko, Skupština Srbije, Foto: FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC

 

On je podsetio da se ove godine navršava 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Belorusije i da je glavno dostignuće obe zemlje da mogu same da određuju pravce razvoja u skladu sa državnim interesima.

Podsetio je da je pre 20 godina posetio Beograd, kada je NATO bombardovao Jugoslaviju što je, po njegovim rečima, još jedna potvrda okrutnog perioda koji su u "svetu zemlju" doneli njeni neprijatelji.

Aleksandar lukašenko, Aleksandar Vučić,

Tanjug

Aleksandar lukašenko, Aleksandar Vučić,, Foto: Tanjug

 

"Belorusija je uvek na strani Srbije po pitanju teritorijalnog integriteta. Naš stav je nepromenjen više godina i biće takav i ubuduće. Srbi, kao i Belorusi, znaju šta je rat, kakve su rušilačke posledice i gubici. Važno je da sačuvamo istorijsko sećanje zbog budućnosti", rekao je Lukašenko.

Pozdravio je odluku Srbije koja je nedavno potpisala u Moskvi sporazum o slobodnoj trgovini sa evroazijskom unijom, rekavši da su prednosti velike i da je našoj zemlji sada omogućen izvoz određene robe bez ikakvog ograničenja.

Na kraju obraćanja je poručio da Srbija nije mala, već velika zemlja, jer ovde živi mudar, hrabar i veliki narod na svetoj zemlji.

"Ja vas molim sačuvajte ovu svetu zemlju", poručio je Lukašenko.

Predsednik Belorusije je pre obraćanja u društvu predsednice srpskog parlamenta Maje Gojković obišao izložbu o izgradnji Doma Narodne skupštine.