Zavetnici
Privatna arhiva
Zavetnici

Privatna arhiva

Zavetnici, Foto: Privatna arhiva

On je, uoči konferencije „Kosovo i Metohija u novoj Evropi”, podsetio da su tada bile spaljivane i istorijske znamenitosti i crkve i manastiri, kao i da su oskrnavljena i srpska groblja.

Pročitajte još:

 

- Na petnaestogodišnjicu pogroma mi pravimo konferenciju sa vrlo specifičnim nazivom, „Kosovo i Metohija u novoj Evropi” u kojoj jačaju suverenističke, nacionalne, patriotske snage koje u Beograd gledaju kao strateškog partnera i svesni su činjenice da se na teritorijama njihovih država nalaze ozbiljne, organizovane, terorističke bande koje se bave svim vrstama kriminala - poručio je on.

- Zbog toga je 2019. godina najznačajnija jer su veliki pritisci na Srbiju da prizna tu takozvanu nezavisnost. Iz tog razloga smatramo da bi bilo jako važno da svi politički i društveni činioci u Srbiji stanu iza projekta borbe za KiM - zaključio je Stamenkovski.

Milica Đurđević

Privatna arhiva

Milica Đurđević, Foto: Privatna arhiva

Milica Đurđević, Član Predsedništva „Zavetnika”, navela je da je cilj ovog skupa da podseti na sve ono što se desilo srpskom narodu, ali i da se pokaže da se geopolitičke prilike u svijetu i Evropi menjaju u korist srpskog stanovništva i KiM.

Preporučujemo i ovo:

 

- Imamo goste iz tri zemlje zapadne Evrope, Češke, Slovenije i Italije. Neposredan povod za sazivanje ove konferencije je italijanska peticija koja je nedavno pokrenuta i putem koje je sakupljeno 6.000 potpisa koji su predati vladi i parlamentu sa zahtevom da Italija preispita priznanje takozvanog Kosova. Ta tema je tamo otvorena što pokazuje da javnost u Italiji drugačije tretira srpsko pitanje na KiM - rekla je ona za „Alo!”.

Ona je istakla da je želja „Zavetnika” da pokažu da je pitanje Kosova i Metohije ogledalo kakav je geopolitički subjektivitet i autoritet čitave Evrope i ispit zrelosti svih aktuelnih i budućih elita koje će doneti talas suverenizma.

- Naši prijatelji iz Italije su funkcioneri i članovi vladajuće stranke gospodina Salvinija koji donosi taj novi talas u koji verujemo što se tiče zapadne Evrope. Sa nama su i naši prijatelji iz Rusije i želimo da mi budemo kičma koja će spojiti suverenističke snage na zapadu i istoku - poručila je Đurđevićeva.

Srpski sabor Zavetnici okupio je predstavnike evropskih pokreta i stranaka iz Italije, Slovenije i Češke koji se zalažu za poštovanje međunarodnog prava, Rezolucije 12 44 i integriteta Srbije.

Neposredan povod za sazivanje konferencije je inicijativa italijanskog Komiteta koji je podneo Vladi i parlamentu u Rimu peticiju građana i intelektualnih i političkih krugova sa zahtevom da ova evropska zemlja povuče priznanje tzv. Kosova.

 

Pored pomenutih, na konferenciji je učestvovalai ruska delegacija političkih predstavnika koja je ponovila da Moskva ne odustaje od poštovanja granica Srbije utvrđenih važećom Rezolucijom UN i posebno se osvrnula položaj srpskih izbeglica na koje Zapad, kakvu su naveli, ne obraća gotovo nikakvu pažnju.

Pismo podrške organizatoru konferencije uputili su predstavnici slične inicijative u Češkoj, predvođeni poslanikom Jaroslavom Foldinom i rediteljem Vaclavom Dvoržakom, u kojem je poručeno da je češka javnost sve više upoznata sa istinom o dešavanjima na KiM i nepravdi koja je naneta Srbiji i Srbima.