PODSETIO NA "MEDAČKI DŽEP" Marković o 26. godišnjici zločina: Hrvati da se suoče sa svojom prošlošću!

"Dok ne prestanu sa svakodnevnom revizijom istorije, rehabilitacijom ustaštva i svakodnevnim gaženjem osnovnih ljudskih prava Srba, Hrvatska ne može da se smatra demokratskom državom"

Aleksandar Marković
Aleksandar Marković, Foto: Alo / Dejan Briza

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković podsetio je da je juče bilo tačno 26 godina od jednog od, kako kaže, najstrašnijih zločina nad Srbima u Republici Srpskoj Krajini od strane Hrvatske, u tzv. operaciji Medački džep.

- Ova agresija Hrvatske je bila treća po redu agresija na Republiku Srpsku Krajinu od proleća 1992. godine, od kada je RSK pod međunarodnom zaštitom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, tzv Unprofora - kazao je Marković.

Kako je naveo, za zločine u toj akciji u Haškom tribunalu optuženi su komandanti Hrvatske vojske - Janko Bobetko, načelnik generalštaba Hrvatske vojske, Rahim Ademi, komandant vojne oblasti Gospić, i Mirko Norac, komandant devete gardijske brigade.

GORAN JEŠIĆ BESAN NA OPOZICIJU SZS crta ljudima mete na čelo! (FOTO)

- Janku Bobetku optužnica nije ni uručena jer je preminuo aprila 2003. godine, a Haški tribunal je septembra 2005. godine ovaj slučaj prebacio Hrvatskom pravosuđu i to je bio prvi slučaj da Haški tribunal predaje neki predmet nacionalnim sudovima - rekao je Marković i dodao da je posledica toga da je Rahim Ademi oslobođen, a Mirko Norac osuđen na simboličnih 7 godina i to za dela: nesprečavanje ubistava civila, pljačkanje imovine, ubijanja i mučenja ratnih zarobljenika.

Marić i njegova koleginica nisu verovali šta govori! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/ M. I. DATUM I VREME: 10.09.2019. 09:31 Ovo niko nije očekivao!

Imajući u vidu da gotovo niko nije odgovarao za te zločine, Marković je postavio pitanje Ministarstvu spoljnih poslova da li su do sada preduzete sve raspoložive mere prilikom bilateralnih susreta sa hrvatskim zvaničnicima, a u cilju pronalaženja i procesuiranja svih odgovornih za taj i ostale zločine.

ĐUKANOVIĆ STOJI IZA ZAVERE Amfilohije proklinje Vučića!

- Sve dok se to ne dogodi, dok se Hrvati ne suoče sa svojom prošlošću i dok ne prestanu sa svakodnevnom revizijom istorije, rehabilitacijom ustaštva i svakodnevnim gaženjem osnovnih ljudskih prava Srba, Hrvatska ne može da se smatra demokratskom državom - rekao je Marković.

BONUS VIDEO: Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Peca
  10/09/2019 - 18:23
  Konacno da neko progovori i o zlocinima nad Srbima.
 • Korisnik: Natasa
  10/09/2019 - 16:10
  Svaka cast! Ne smemo zaboraviti srpske zrtve!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi