Marko Đurić
Tanjug
Marko Đurić

Tanjug

Marko Đurić, Foto: Tanjug

"Imajući u vidu dugogodišnje poznanstvo i međusobno poštovanje predsednika Vučića i predsednika Bajdena. Upravo ta činjenica predstavlja veliki resurs za našu zemlju. Lično sam prisustvovao njihovim ranijim sastancima i razgovorima koji su uvek proticali u odličnoj atmosferi, atmosferi međusobnog poštovanja i uvažavanja", rekao je Ðurić za B92.

Samim tim, ističe on, reč je o mnogo intenzivnijoj i dugotrajnijoj saradnji nego što je to bio slučaj sa bilo kojim prethodnim predsednikom SAD, čime je uspostavljen još jedan čvrst temelj za dalje unapređenje naših odnosa na svim nivoima", rekao je Ðurić.

Govoreći o tome koliko je kao nedavno izabrani amabasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama učinio, Ðurić kaže da je na toj funkciji tek mesec dana, ali da sa svojim timom svakodnevno intenzivno radi na jačanju odnosa dve zemlje.

Da li mislite da će odnosi sa SAD biti bolji nego u vreme Trampa?

 

"Dani su mi ispunjeni sastancima, razgovorima i kontaktima ne samo sa zvaničnicima Stejt dipartmenta, Kongresa i Nacionalnog saveta za bezbednost, već i ljudima iz šireg političkog i ekonomskog spektra, javnog života, zatim civilnog društva, akademske i kulturne sfere, kao i sa srpskom zajednicom i udruženjima naše dijaspore", rekao je on.

Dodaje da će se boriti za svaku priliku da intenzivira kontakte sa najvišim američkim zvaničnicima, kako bi se unapredio položaj Srbije u američkim krugovima moći, afirmisali nacionalni interesi uz poboljšanje sveukupnih odnosa i jačanja veza sa SAD, prvenstveno u domenima ekonomije, obrazovanja, nauke.

"Svakako ćemo se truditi da Srbiju predstavimo na jedan nov, drugačiji i jedinstven način", rekao je Ðurić.

PROČITAJTE JOŠ: