Marko Đurić
Tanjug
Marko Đurić

Tanjug

Marko Đurić, Foto: Tanjug

Na istoj sednici Đurić je razrešen funkcije direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, na kojoj je bio od maja 2014. godine.

Tokom trajanja mandata uspešno je realizovao političku, diplomatsku i protokolarnu pripremu susreta predsednika Republike sa 49 šefova država i vlada. U tesnoj saradnji sa predsednikom i ministrom spoljnih poslova tokom tri godine učestvovao je u sprovođenju i kreiranju kratkoročne, srednjoročne i dugoročne spoljnopolitičke agende Srbije.
U njegovoj radnoj biografiji iz tog perioda stoje svakodnevni susreti, komunikacija i saradnja na rešavanju bilateralnih i multilateralnih pitanja sa diplomatskim predstavnicima svih država i međunarodnih organizacija akreditovanih u Beogradu. Đurić je održavao svakodnevne lične kontakte i saradnju sa savetnicima i najbližim saradnicima šefova država i vlada širom sveta u pitanjima od značaja za srpsku stranu. Između ostalog, učestvovao je u predstavljanju Republike Srbije na više zasedanja Generalne skupštine UN, Sednicama Saveta bezbednosti UN, Afričke unije, koordinaciji srpskog predsedavanja Procesom za saradnju u Jugoistočnoj Evropi, Brdo-Brioni procesa, otvaranja pregovora između Srbije i EU i većeg broja drugih regionalnih organizacija i inicijativa.
Takođe, bio je i šef pregovaračkog tima Srbije za poglavlje 35 u procesu pregovora o pridruživanju Srbije Evropskoj Uniji.

Autor koncepta ZSO

Što se tiče aktivnosti u pregovorima i dijalogu u vezi sa Kosovom i Metohijom, Marko Đurić je na ovim poslovima intenzivno u prethodnih osam godina. Kao šef pregovaračkog tima Srbije u dijalogu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini predvodio je delegacije Srbije na ukupno 221 rundi briselskih pregovora, uz učešće EU i drugih aktera. U svim tim susretima bio je aktivni učesnik i odgovoran za političku i tehničku pripremu gotovo svih sastanaka i pregovora vezanih za ovu temu na visokom nivou.
Pre formalnog preuzimanja funkcije direktora Kancelarije za KiM, 2014. godine, Đurić je bio Šef odbora za sprovođenje Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, deo tima Predsednika i Vlade Srbije. Zanimljivo je da je Đurić autor pojma i koncepta Zajednice srpskih opština koji je postao sastavni deo Briselskog sporazuma.

Pročitajte još:

Kapitalni projekti na KiM

Na mestu direktora Kancelarije za KiM, bio je duže od šest godina, što je najduži period koji je neko od državnih funkcionera proveo na ovom mestu od uspostavljanja te institucije 1999. godine. Marko Đurić je bio zadužen da kreira i sprovodi državnu politiku i stara se o obavljanju svih poslova Republike Srbije u najsloženijim političkim i bezbednosnim uslovima na području Kosova i Metohije.
Rukovodio je timom koji je izgradio i kapitalno rekonstruisao 2.470 kuća i stanova za Srbe i druge građane Srbije na KiM - interno raseljene, povratnike i socijalno ugrožene i koji je u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom u potpunosti ili delimično rekonstruisao 45 crkava, manastira i drugih sakralnih objekata Srpske pravoslavne crkve, za šta je u ime Kancelarije za KiM od njegove svetosti patrijarha Irineja primio Orden kralja Milutina, jedno od najviših crkvenih odlikovanja.
Treba napomenuti posebno da je Đurić inicirao i sproveo niz kapitalnih projekata od značaja za interese Srbije na KiM, poput u svetu jedinstvenog povratničkog naselja “Sunčana dolina“, Turističko-zdravstvenog kompleksa “Rajska Banja“ u Banjskoj, novog porodilišta u Pasjanu, više novih domova zdravlja, vrtića, škola. Brojke govore da je tokom trajanja mandata Đurić boravio na Kosovu i Metohiji više od 150 puta radi razgovora sa građanima, rešavanja problema i dostavljanja humanitarne i drugih vidova pomoći u ime Republike Srbije.
Ostaće zabeleženo i da je obavljajuće svoje dužnosti Đurić na Kosovu i Metohiji protivpravno brutalno hapšen i prebijan od strane specijalnih snaga iz Prištine.

Član delegacije u Vašingtonu

Marko Đurić je, između ostalog, bio i šef radne grupe Vlade Srbije za unutrašnji dijalog o rešavanju pitanja KiM u okviru kojeg je predsedavao na više od 40 okruglih stolova o ovoj temi, na kojima su učešće uzeli najeminentniji domaći stručnjaci iz različitih oblasti kao i predstavnici esnafa i društvenih grupa.
U septembru 2020. bio je član državne delegacije Srbije na pregovorima Beograda i Prištine u Vašingtonu. Zajedno sa Predsednikom Aleksandrom Vučićem prisustvovao je prvom bilateralnom susretu lidera Srbije i SAD u Beloj kući posle dve decenije.
Isto tako, Đurić je učestvovao na sastancima i predstavljanju državne pozicije Srbije po pitanju KiM sa rukovodstvima NR Kine, Ruske Federacije, Nemačke, Francuske.
Takođe je važno napomenuti, da je Đurić uz tesnu saradnju sa predsednikom republike radio na stvaranju jedinstvene “Srpske liste” – krovne političke organizacije Srba na KiM koja je, zadobivši izborno poverenje više od 90 odsto građana srpske nacionalnosti, objedinila srpske političke predstavnike na KiM.

Među osnivačima SNS

Što se stranačkih aktivnosti tiče, Marko Đurić je 2008. godine bio među osnivačima Srpske napredne stranke. Bio je na svim partijskim zadacima, od učešća u akcijama, na štandovima, do lepljenja stranačkih plakata.
Kao apsolvent Pravnog fakulteta u Beogradu, zajedno sa Nikolom Selakovićem, autor je Pravno-političke analize nacrta Statuta A.P. Vojvodine, Član Pravnog saveta SNS i Član Saveta za međunarodnu saradnju.
Učestvovao je u javnim debatama, emisijama, tribinama, od 2009. član je Glavnog odbora SNS, a 2012. ulazi i u Predsedništvo stranke. Đurić je od 2016. i potpredsednik Glavnog odbora SNS.
Koautor je “Bele knjige“ programskih principa SNS iz 2011.godine, a okviru međunarodne stranačke saradnje zadužen je za saradnju sa političkim partijama na vanevropskom području u okviru čega je predvodio partijske delegacije Srbije na velikom broju međunarodnih stranačkih foruma.

Otac tri ćerke

Među ostalim aktivnostima tridesetsedmogodišnjeg Marka Đurića treba istaći da je diplomirani pravnik, a od 2011. saradnik na Institutu za političke studije u Beogradu. Narodni poslanik u Skupštini Srbije bio je od juna do oktobra 2020. godine. Govori engleski i hebrejski, a služi se francuskim i ruskim.

Idejni je tvorac (zajedno sa ambasadorom Aleksandrom Ristićem) „Natalijine ramonde“ – zvaničnog simbola pobede Srbije u Prvom svetskom ratu.

Oženjen je Andrijanom Đurić i otac tri ćerke – Jovane, Milice i Đurđe.

Pročitajte još: