Marko Čadež
Tanjug/Oksana Toskić 23092015
Marko Čadež

Tanjug/Oksana Toskić 23092015

Marko Čadež, Foto: Tanjug/Oksana Toskić 

Mini-Šengen je važan i za privredu čitavog regiona jer, kako kaže, strani investitori koji ulažu u region ne traže samo mogućnost da tu nešto proizvode, već traže i tržište. A nije svejedno da li je to tržište sa dva, četiri, ili sa osamnaest, miliona ljudi.

U svetlu zamerki Prištine Beogradu da vrši opstrukciju plasiranja kosovskih proizvoda na srpsko tržište, Čadež smatra i da je potencijal Mini-Šengena za Kosovo veoma veliki, da će omogućiti kosovskim privrednicima da rade bolje, lakše i da prodru na srpsko tržište.

Janjevo, Kosovo

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Janjevo, Kosovo, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Privredne komore Srbije očekuje da će uskoro biti rešen način na koji se roba sa Kosova deklariše u Srbiji i konstatuje da su privrede Srbije i Kosova povezane "kao sistem spojenih sudova“.

Priština je u pravu kada se žali da je otežan plasman kosovskih proizvoda na srpsko tržište, kaže Čadež, ali naglašava da je u odnosu na 2019. godinu obim plasmana robe sa teritorije Kosova u Srbiju povećan za više od 60 odsto.

Čadež očekuje da će pre svega oživeti projekti realizacije garantnih šema s poslovnim bankama - što očekuje u drugom kvartalu ove godine.

On je najvio i neke veće infrastrukturne projekte kao što je saobraćajno povezivanje Niša i Prištine. Važno će biti i da se najmanje jedna luka u Albaniji poveže sa regionalnom saobraćajnom infrastrukturom, što bi značilo postojanje logističke veze „od Albanije, pa do Centralne Evrope“.

supermarket,kasir,prodavnica

Shutterstock

supermarket,kasir,prodavnica, Foto: Shutterstock

Predsednik PKS ocenio je i da su velike razlike u percepciji ideje zajedničkog ekonomskog tržišta na Zapadnom Balkanu prevaziđene.

I to pre svega zato što je to pitanje opstanka lokalnih privreda. Mini-Šengen je dobar i za politiku, zato što je prilika da se i biračima konačno nešto opipljivo isporuči.

"Nije moguće decenijama isporučivati prošlost i nadati se da ćete dobijati glasove. Sada je", kaže predsednik Čadež, "red da se isporuči budućnost“.

Sa druge strane, predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići kaže u odvojenom intervjuu za DW da se, da bi Mini-Šengen funkcionisao kako treba, moraju prevazići pre svega nesuglasice koje sa Kosovom imaju Srbija i Bosna i Hercegovina.

On ocenjuje da su te zemlje imale „destruktivan stav“, čak i u situacijama s međunarodnim posredovanjem, kada su za pregovaračkim stolom bili i predstavnici EU, SAD i različitih međunarodnih organizacija. Za razliku od njih, Crna Gora i Severna Makedonija se, kaže, ponašaju kooperativno i Kosovo sa njima "gotovo da i nema ekonomskih problema".

Albanci, Severna Makedonija

Shutterstock

Severna Makedonija, Foto: Shutterstock

Rukići smatra da, čak i ako se ostavi po strani problem priznavanja ili nepriznavanja Kosova, Priština smatra da je važno da kosovske kompanije budu ravnopravne u procesima javnih nabavki u Srbiji i BiH.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji politička klima koja onemogućava svaki ozbiljniji prodor kosovskih proizvoda na srpsko tržište.

Rukići tvrdi da je sasvim drukčija situacija bila na Kosovu, gde se sa uvozom proizvoda iz Srbije počelo "prvog dana nakon što su se povukle vojne snage“.

Prema njegovim rečima, tržište regiona neinteresantno je za strane kompanije, jer region ima oko 20 miliona stanovnika, što je, kaže, malo da bi zainteresovalo nekog da investira.

Zato zemlje regiona mogu da naprave lanac snabdevanja i proizvodnje koji bi mogao da se integriše u druge takve lance. Na primer, da se stvori mogućnost da se „deo jednog proizvoda napravi na Kosovu, deo u Srbiji a deo u Severnoj Makedoniji“. No, za njega je glavna prepreka takvom planu, kako kaže, "destruktivno ponašanje Srbije“.

Pročitajte još: