Jelena Milić
Printscreen
Jelena Milić

Printscreen

Jelena Milić, Foto: Printscreen

* Monolog o Ričardu Holbruku

* Uloga medija

* Miroslav Lazanski vs Jelena Milić

 

Večerašnja Ćirilica za temu imala je ko bi mogao biti novi pregovarač o Kosovu i kakava je danas uloga Evrope u tome i gde se Srbija nalazi na putu Evropskih integracija. Gosti emisije su istoričari Predrag Marković i Čedomir Antić, novinar i profesor Zoran Ćirjaković i Jelena Milić.

Uvodni deo emisije započeo je Zoran Ćirjaković koji je spomenuo i Holbruka i o njegovoj ulozi na Balkanu. Posle dužeg Ćirjakovićevog uvoda u polemiku se uključila i Jelena Milić  navodeći da je ona jedina videla od svih prisutnih Holbruka i to dva puta sredinom 1990 tih i posle 2000.

Milićka zastupa tezu da na Balkanu je potrebno jače američko prisustvo i da je velika greška bila što EU kada je bio građanski rat u SFRJ nije imala zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Manjii okršaj usledio je kada je autor emisije Milomir Marić pokušao da je prekine, pa mu je Milićka odbrusila da se nada da će dobiti desetinu onog vremena koji su dobili ostali gosti. Marić je s osmehom rekao: " Ti ćeš dobiti dosta više".

Milićka nije baš preterano bila oduševljena Marićevom pošalicom pa je nastavila priču o nedavno objavljenom išingerovom tekstu, kada je dodala i da su srpski mediji dosta korektno preneli njegov autorski tekst i da srpska vlast preko njega i medija gradi javno menjenje. Međutim Marić nije odoleo da ponovo isprovocira Milićku sa pitanjem da li misli i tabloidi.

Jelena Milić

Printskrin

Jelena Milić, Foto: Printskrin

 

Ona mu je sa povišenim tonom odgovorila: "Ne razumem se u mnogo stvari ali se u tabloide odlično razumem. Videćemo kako ću da zvučim u postprodukciji tabloida, sad Mariću najviše voliš Alo, jedno vreme ti je omiljen bio Srpski telegraf, ali sad vidim da Alo radi postprodukciju Ćirilice", rekla je Milićka.

Na njenu opasku ubacio se Ćirjaković ciničnom opaskom koji je za Jelenu Milić rekao da nije dobro što su u Srbiji predstavnici NATO gospodara žene, ali da je to savremena odluka jer se države više ne potčinjavaju tenkovima nego neznošću žena.

 

Tad se Jelena Milić dotakla i svoje nezaobilazne teme Miroslava Lazanskog, koga je kritikovala jer se kao novinar ubacio na prvi skup koji je njena organizacija CEAs organizovala u Beogradu i spomenula da je on sutradan u politici napisao šest šlajfni o konferenciji, a njoj je najviše zasmetao njegov zaključak: " Jelena Milić je bila dobro obučena".

Ćirjaković je dodao da on nije mislio na njen nastup nego na njenu epiku koju je nazvao "NATO epiku" i rekao da je Jelena Milić " naša među njima" (misleći na NATO pakt) ili možda " Njihova među nama"?

Jelena Milić

Aleksandar Dimitrijević

Jelena Milić, Foto: Aleksandar Dimitrijević

 

Onda se povelo pitanje čija je zapravo Jelena Milić? Jelena Milić tad se setila jedne anegdote i  izjave Miroslava Lazanskog  koji je rekao da iza "Jelene Milić stoji 6. flota". Na to je Jelena Milić uzvratila opaskom da iza Lazanskog stoje nesrećne ruske podmornice.

Usijanje u emisiji usledilo je kad su gosti kod Marića govorili o dobrim i lošim stranama rijaliti programa, o ljudskim pravima, jednakošću polova, stanju medija u srbiji, a onda je direktorka centra za evroatlanske studije studije Jelena Milić, po ko zna koji put večeras, preuzela glavnu reč.

Miliceva je opet pričala u kontinuitetu preko 15 minuta, i preuzela Marićev posao, a posebno se osvrnula na pitanje "loših argumenata koji prolaze u današnje vreme".

Tad se u polemiku ponovo ubacio Ćirjaković i jednom rečenicom ućutkao Milićku: "Prekinite vaš nadobudni monolog! Vi sebe nazivate nezavisnim po kom vuduu ste vi nezavisni".

 

Komentari (1)

Vladimir

08.07.2019 23:41

Da rezimiramo, gosti su bili 2 istoricara, jedan novinar ujedno i profesor i....i.... žena?...americki lobista?