Marko Đurić
Tanjug/Dimitrije Goll
Marko Đurić

Tanjug/Dimitrije Goll

Marko Đurić, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Potpredsednik Srpske napredne stranke Marko Ðurić obratio se na svom Fejsbuk profilu sa snažnom porukom.

"Dve čestitke za Srbiju i srpski narod povodom Dana pobede (nisu iz makedonske pošte i Radio televizije Crne Gore).

Povodom neobične čestitke koju su uputili Srbiji i Srbima na Dan pobede nad fašizmom, mišljenja sam da su kongresemen Eliot Engel i Medlin Olbrajt zaslužili da konačno dobiju ono što im izmiče godinama - Nobelovu nagradu, i to posebnu - za licemerje, laži i izvrgavanje ruglu pojmova demokratija, pravda, ljudska prava, kao i za vređanje dostojanstva žrtava.

Najnovijim napadom na Srbiju i njenog od većine punoletnog stanovništva slobodno izabranog predsednika (that Serb Vucic) podsećaju nas, ispravno, da njihova radionica mržnje nije zatvorena i da samo čeka novu priliku, kojoj se nadaju u skoroj budućnosti, već krajem ove godine...

Predsednik i rukovodstvo Srbije ne biraju se niti će se birati na američkim ili bilo kojim drugim izborima osim srpskih. Baš kao što ni mi ne želimo da biramo bilo čije rukovodstvo ili iznosimo ocene o unutrašnjim političkim prilikama bilo koje suverene i međunarodno priznate države.

Pošto, nažalost, nije realno da se njihova ratnohuškačka, a u slučaju Olbrajtove i naredbodavna, uloga u seriji zločina protiv mira, čovečnosti ispita pred međunarodnim krivičnim sudom (koji uzgred ni ne priznaju) ostaje nam nada da će međunarodni Nobelov komitet uvažiti ovu nesvakidašnju molbu da učini izuzetak i dodeli specijalnu nagradu pravim antiherojima.

Istog dana, 9. maja (na 75. godišnjicu velike pobede nad nacizmom i fasizmom), ista meta - Srbija i njen legalno i legitimno izabrani predsednik dobili su još jednu čestitku u vrlo sličnom tonu. Ova čestitka, pisana je u Beogradu, a objavljena u Moskvi - na portalu koji se predstavlja kao ruski i državni. Pisao ju je najveći lažni rusofil u Srbiji, bivši savetnik bivšeg predsednika a sadašnji savetnik bhivšeg gradonačelnika Mlađan Đorđević.

Ovaj savetnik najbogatijeg gradonačelnika u istoriji Beograda i emotivno najranjivijeg tajkuna Srbije iskoristio je prostor koji mu je dat u ruskom mediju za napad iz drugog ugla na potpuno istu metu, čak i u isto vreme kao i dvojac iz Vašingtona.

U čestitki Srbima i Rusima povodom dana pobede, objavljenoj na zvaničnom sajtu agencije koja za sebe tvrdi da je zvanična i novinska, tajkunov pisar Mlađan Đorđević iz Beograda veli da su Srbija i Vučić Rusima i Rusiji lažni prijatelji, da Srbija naoružava Ukrajnice protiv Rusa, da vodi rat protiv ruskih tajnih službi, da predaje Kosovo (zaboravi doduše da pomene ono za šta nas napadaju Engel i Olbrajtova - povlačenje 17 priznanja i blokiranje članstva Prištine u Unesko, Intepol...).

Iznosi dalje tajkunov pisar uopšte svakojake pokvarene ali kreativne laži koje bi ruskom citaocu trebalo da ogade Srbiju i ljude koji je predstavljaju i na Dan pobede uveri da je taj "verolomni" srpsko-ruski odnos "brak zbog papira", koji će se završiti poput onog sa Crnom Gorom, samo ako, jelte, tajkun i njegov pisar ne budu vraćeni na vlast (naravno ovde pisar računa na to da su čitalac u Beogradu i Moskvi zaboravili na njihovu fanatičnu evroatlantsku i pro-NATO orijentaciju dok su bili na vlasti).

Dve čestitke, isti dan, ista adresa... naizgled različiti autori... samo je poštarina plaćena sa istog mesta, i ista je poštanska markica na njima. Ona nova sa mapom, zbog koje je Srbija uložila demarš Severnoj koja se nalazi južno od nje. U ime miliona primalaca usudio bih se da kažem, ne prihvatamo ovakve čestitke! Manite se toga! Kada ćete naučiti da na kraju svaki put imate novi razlog da Srbiji čestitate?"