Siniša Mali
Ministarstvo finansija
Siniša Mali

Ministarstvo finansija

Siniša Mali, Foto: Ministarstvo finansija

 

„Poručio sam ministarki finansija Republike Srpske da u Vladi Srbije uvek može naći podršku i da smo spremni za savetodavnu ulogu i prenos iskustava koje smo imali u podizanju naše ekonomije. Privrede su nam slične i komplementarne i puno toga što smo mi primenili ovde, može da se primeni i u tom ekonomskom okruženju“, kazao je Mali.

Mali je podsetio da je Srbija, prema preliminarnim podacima, ostvarila prošle godine privredni rast od 4,2 odsto, što nas svrstava među vodeće ekonomije u regionu.

„Ako se ima u vidu i da smo privukli oko 3,8 milijardi evra investicija, smanjili nezaposlenost na ispod deset procenata, jasno je da imamo i kredibilitet da našu ekonomsku politiku preporučimo i drugima“, ukazao je on i podsetio na još jedan važan rezultat a to je da je Srbija uspela da spusti javni dug na ispod 50 procenata a da je samo pre nekoliko godina on bio iznad 70 procenata.

Kada je reč o Republici Srpskoj, na sastanku je konstantovano da je stanje javnog duga RS trenutno je 37,1 odsto BDP-a, što je ispod gornje granice duga, koja je prema Zakonu o zaduživanju, dugu i garancijama Srpske, iznosi 55 odsto BDP-a za javni dug.

Budžetom za 2020. godinu ukupno zaduženje Srpske je planirano u iznosu od 345 miliona KM, odnosno za 42 miliona manje nego prošle godine, a potencijali su usmereni pre svega na kapitalna ulaganja.

Konstantovano je i da Republika Srpska redovno servisira obaveze prema MMF-u, što je preduslov za prepoznavanje RS kao pouzdane od strane potencijalnih ulagača.

Komentari (1)

Masa

26.02.2020 11:40

Tako I treba, ministarstvo finansija svoju odgovornu politiku prenosi na najbolji nacin I pomaze drugima.