Emanuel Makron, Aleksandar Vučić
Tanjug
Emanuel Makron, Aleksandar Vučić

Tanjug

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

Podrška razgraničenju, ali i intenziviranje ekonomske i vojne saradnje tri su ključne tačke paketa s kojim će francuski predsednik Emanuel Makron doći u Beograd 16. jula.

Da nije političar koji ima crvene linije kada je u pitanju rešenje kosovskog čvora, Makron je pokazao i na samitu u Berlinu, gde je prema pisanju francuskih i nemačkih medija, otvoreno i žustro stao nasuprot nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, navodi list u izdanju od četvrtka.

Makron je, kako se dodaje, od Ramuša Haradinaja tražio ukidanje taksi kako bi se napravio kompromis i otvorila mogućnost za nastavak dijaloga, ali je sagovornik s druge strane uporno zahtevao da Berlin i Pariz nateraju Srbiju da prizna nezavisnost, da se uvede vizna liberalizacija...

"Niste u poziciji da bilo šta tražite. Evo, ja vam kažem, od Francuske nećete dobiti ništa", prenele su Makronove reči dve osobe koju su svedočile susretu francuskog predsednika i Haradinaja u Berlinu.

Pročitajte još:

 

Navodi se i da je Makron, kao i njegov srpski kolega Aleksandar Vučić, više puta isticao da postoji veliki prostor za unapređenje ekonomske saradnje, a kako ocenjuju stručnjaci, posle ove posete Francuska će biti jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije.

Među važnijim projektima o kojima će se govoriti u Beogradu jeste i izgradnja beogradskog metroa, za koji su Francuzi izuzetno zainteresovani.

Pored toga, krenuće se i u nabavku oružja, a prema očekivanjama stručnjaka, reč je o raketama "mistral".

Pre posete Beogradu, Makron će se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sresti u Parizu, gde će se održati druga runda samita. Na ovom skupu prisustvovaće nemačka kancelarka Merkel, kao i Haradinaj i Hašim Tači.

Hašim Tači, Aleksandar Vučić

Bogdan Baraghin

Hašim Tači, Aleksandar Vučić, Foto: Bogdan Baraghin

 

Komentari (2)

Nadja

16.05.2019 16:26

Francuska je oduvek bila nas prijatelj, samo u odredjenom periodu, svi znamo kad, to nije bila. Treba da nastavimo i gradimo mostove, a ne da ih rusimo. Super.

Braca

16.05.2019 17:50

Važan sastanak koji će imati tačke od izuzetnog značaja za Srbiju.