Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Tanjug/Dimitrije Goll
Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Pariz

Printscreen Instagram/Budućnost

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Pariz, Foto: Printscreen Instagram/Budućnost

Srbija već pet godina vodi pregovore o članstvu u EU, ali investicije koje su vidljive u zemlji nisu evropske, već kineske i ruske, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji i pohvalio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da sjajno radi svoj posao.

Makron je to naveo na panelu, koji je vodio nemački diplomata Volfgang Išinger, dok je govorio o tome da pregovori o članstvu ne treba da budu jedina politika EU prema Balkanu i da to nije obavezno najbolji način za jačanje evropskog uticaja u regionu.

Makron je rekao da podržava strateški cilj da se zemlje Zapadnog Balkana čvrsto zadrže u Evropi, ali je upitao da li je aktuelna metodologija dobar način da se ostvari taj cilj.

 "Veoma poštujem predsednika (Srbije Aleksandar) Vučića, on sjajno radi svoj posao, on je sjajan lider, ali ono što se tamo dešava određuju Rusija i Kina, a ne Evropa", rekao je Makron.

Podsetio je da Srbija već pet godina otvara pregovaračka poglavlja i upozorio da će za dve godine "ljudi reći kako je vreme da Srbija uđe u EU, jer već počinje da gubi strpljenje, i to s pravom".

Francuski predsednik je poručio da EU mora da investira mnogo više nego do sada u infrastrukturu, kulturu, znanje jezika, ako želi da uključi Balkan u Evropu.