FRANCUZI OPLELI PO SVOM PREDSEDNIKU Makron ne sme u Srbiju jer će morati da nam se izvini

Zamenik direktora francuskog magazina Žan-Kristof Buison smatra da će se tek pokazati da li je "incident" sa rasporedom sedenja u Pariz kratkog daha ili je reč o promeni istorijskog sećanja

Emanuel Makron
Emanuel Makron, Foto: EPA/Mick Tsikas

Zamenik direktora Figaro magazina Žan-Kristof Buison rekao je danas da su "Žute majice su sprečile Makrona da dođe i da se izvini Srbiji", te da će "incident" sa rasporedom sedenja u Parizu na svečanosti povodom stogodišnjice velikog rata pokazati na čemu će se zasnivati budući odnosi Pariza i Beograda - da li na na sećanju francuskih porodica iz 1914. godine ili incidenta koji se dogodio 11. novembra".

"Sada ćemo videti da li je ovaj incident zapravo sukob kratkog daha ili je reč o promeni istorijskog sećanja", rekao je Buison danas na međunarodnoj konferenciji “Zapadni Balkan i EU: Povratak realpolitike?”

On je istovremeno ocenio da bi napuštanje komemoracije u Parizu 11. novembra srpskog predsednika Aleksandra Vučića bio veliki rizik po stav Francuske po pitanju Kosova i francuskih investicija u Srbiji.

„Još nije sasvim jasno da li je pozicija srpskog predsednika Vučića na komemoraciji u Parizu povodom 100 godina od kraja Prvog svetskog rata bila incident, greška protokola ili smisleno činjenje”, kaže Buison.

On kaže da je Vučić mogao da ode sa komemoracije u Parizu, ali da nije hteo da pravi skandale.

“Bilo je mnogo razloga da Vučić otrpi takvo poniženje”, ističe Buison i podseća da je zvanični stav francuskog predsednika Emanuela Makrona da je posredi greška protokola.

“Smatram da se problem u mladim ljudima i neiskusnim ljudima koji slabo poznaju svetsku istoriju, a koje je Emanuel Makron uveo u svoj kabinet kada je pobedio na predsedničkim izborima.

“Da je šef protokola znao za ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu sigurno ne bi dopustio da Bernar Kušner izlobira za takvu poziciju Hašima Tačija, rekao je Buison.

Buison smatra da u Francuskoj svaka porodica ima nekog ko je učestvovao u Velikom ratu i na osnovu toga svako zna za ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu.

“Srbija je tokom Prvog svetskog rata bila naš mali brat koji je izgbio 1,2 miliona stanovnika, a sada je postavljamo u poziciju mučenika”, dodaje Buison.

Govoreći o raspadu socijalističke Jugoslavije, Buison se prisetio da su tokom sedamdesetih i osamdesetih francuske novine optuživale Hrvate, Slovence i Albance za nacionalnizam, da bi se kasnije, početkom devedesetih, promenila teza u kojoj je srpski nacionalizam najveći krivac za raspad zajedničke države. Takođe dodaje da je veliku uloga u građenju stava Francuske po pitanju Kosova imao francuski list ”Le Mond”.

“Oni su krajem osamdesetih pisali da je 300.000 Srba pobeglo sa Kosova i Metohije jer imaju probleme sa svojim susedima Albancima, da bi isti taj list kasnije zamenio teze i pisao o politici aparthejda koju sprovode Srbi na Kosovu, upoređujući stanje na Kosovu sa situacijom u Južnoj Africi”, kaže Buison.

Buison je rekao da je reč “aparthejd” bila korišćena od strane Albanaca na Kosovu kada su opisivali odnos sa Srbima tokom devedesetih, a koju su citirali francuski mediji.

“Skandalozno je da se koristi reč aparthejd, a to su uglavnom radili politički militanti na Kosovu”, kaže Buison.

On objašnjava da Albanci jednostavno samovoljno nisu hteli da idu na državne univerzitete, da su pohađali privatne univerzitete i osnivali paralelne institucije.

Pominjajući u svojim zaklučcima ponovo mesto Hašima Tačija tokom komemoracije u Parizu prošlog meseca, Buison zaključuje da “Francuzi sada samo zato što su prijatelji sa Nemcima ne mogu pisati novu istoriju, niti menjati odnos sa Srbijom”.

Pratite nas na InstagramuFacebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: Anna
  05/12/2018 - 09:28
  Morace, to je obavezno.
 • Korisnik: Anna
  05/12/2018 - 09:28
  Ko priznaje greske,pola mu se prasta.
 • Korisnik: taichy
  05/12/2018 - 09:24
  Odlicno je poznat razlog otkazivanja posete francuskog predsednika, a to sigurno nije jer ne sme da uputi izvinjenje Srbiji zbog dogadjaja u Parizu.Srbija i Francuska imaju zajednicku istoriju i to se ne moze promeniti, na nama je da nastavimo da radimo na sto boljoj sadradnji sa njom u buducnosti.
 • Korisnik: Lela
  05/12/2018 - 08:56
  Makron ce doci u Srbiju veoma brzo.....
 • Korisnik: Todor
  05/12/2018 - 08:49
  Srbija se ponasa razumno i odgovorno i uvek ugosti svog ili svoje goste na dostojan nacin sa puno uvazavanja svoje prijatelje, sada je na Makronu da se urazumi i pokaze kako uvazava nas. Aleksandar Vucic se dostojanstveno poneo, mada mu nije bilo lako.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi