Emanuel Makron
EPA/Mick Tsikas
Emanuel Makron

EPA/Mick Tsikas

Emanuel Makron, Foto: EPA/Mick Tsikas

Makron je najmlađi predsednik zemlje od Francuske revolucije, najmlađi posle Napoleona. Ovaj je imao 35 godina kada je 1804. izabran, ne za predsednika, već za cara Francuske.

Evo nekoliko činjenica koje treba znati o predsedniku Francuske koji danas stiže u Srbiju.

Uvek zreo

Bio je ambiciozan i uvek zreo za svoje godine, kazale su jednom prilikom o Emanuelu Makronu njegove kolege sa elitnog univerziteta ENA. Već sa petnaest godina upoznao je ženu svog života, koja je 24 godine starija od njega. Sa 27 godina imao je dve fakultetske diplome i dobar posao u finansijskoj branši.

Sa 29 godina oženio je svoju bivšu nastavnicu francuskog jezika. Imao je 31 godinu kada se zaposlio u uglednoj banci Rotšild, jednoj od najuticajnijih bankarskih kuća, u kojoj je sa trideset i nešto godina zaradio milione. Briljantna karijera. Deluje pametno.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Politički novajlija

Ali to mladom čoveku iz dobre kuće, koji je završio filozofiju i fakultet za javnu upravu, nije bilo dovoljno. Hteo je u politiku. Preko savetnika predsednika, Žaka Atalija, dolazi u kontakt sa vodećim krugovima Socijalističke partije, a potom i kasnijim francuskim predsednikom Fransoa Olandom. Kao uspešan bankar, Makron najpre postaje Olandov savetnik za ekonomiju, a od 2014. do 2016. njegov ministar finansija.

Njegovo članstvo kod socijalista je uvek bila formalna stvar, nikada nije morao da učestvuje na unutarstranačkim izborima. Klasičnog političkog iskustva ima samo malo.

Napred!

U leto 2016. godine, nakon spora sa vladom, podnosi ostavku, pre nego što ga je predsednik Oland razrešio dužnosti. Njegov pokrovitelj ga je pustio da padne. Ipak, Makronu polazi za rukom da oduševi ljude. Osnovao je pokret – ne stranku – u čijem imenu su njegovi inicijali, E i M. Pokret En Marche (Napred!).

Preko 130.000 članova tog pokreta vodilo je kampanju tog mladog, obećavajućeg kandidata, odvevši ga u Jelisejsku palatu

Emanuel Makron

Tanjug

Emanuel Makron, Foto: Tanjug

Čovek centra

„Potpuna smena generacija u Francuskoj. Starih više nema. Nema Sarkozija, Žipea, Olanda. Odjednom slobodan prostor za jednog mladog čoveka“, ocenio je za DW 92-godišnji publicista Alfred Groser.

Za Grosera je Makron „velika koalicija“, čovek centra koji se koristi idejama leve i desne strane. To je ono što je sada potrebno podeljenom francuskom društvu, smatra Groser, koji već decenijama analizira francusku politiku, piše Blic.

Za Evropu

Emanuel Makron za sebe kaže da je ostao skroman i da nema velikih prohteva. Ipak „cenim svoju nezavisnost“, istakao je milioner u jednom intervjuu. On se zalaže za Evropsku uniju, želi dobar odnos sa Nemačkom, otvorene granice. Za izbeglice kaže da su „jaki ljudi“ i zalaže se za globalizaciju.

Pročitajte još: