Aleksandar Vučić, Emanuel Makron
Predsedništvo Srbije
Svetski lideri u Francuskoj

Tanjug/AP

Svetski lideri u Francuskoj, Foto: Tanjug/AP

U Parizu se danas obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, a svoje prisustvo potvrdilo je više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica Velikog rata, ali i visoki predstavnici UN, evropskih institucija i drugih međunarodnih delegacija. 

Pročitajte još:

 Kako je najavljeno, svoje prisustvo potvrdili su američki i ruski predsednici, Donald Tramp i Vladimir Putin. Osim zemalja pobednica u Prvom svetskom ratu, obeležavanju će prisustvovati i predstavnici poraženih zemalja, poput Nemačke koju će predstavljati kancelarka Angela Merkel. 

17:32 Novi skandal u protokolu: Tači pored Putina i na Mirovnom forumu u Parizu 

Nakon skandala sa rasporedom sedenja na svečanosti u Parizu povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, sada se Hašim Tači našao u prvom planu i na Mirovnom foru

16:09 Putinu i Trampu nije dozvoljeno da sednu jedan pored drugog u Parizu

- Zaista je Jelisejska palata promenila raspored sedenja lidera za stolom pre početka radnog doručka. U konačnoj verziji, predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, sedeli su jedan nasuprot drugog i nisu imali priliku da detaljno razgovaraju - istakao je sagovornik agencije

14:24 Protest protiv Trampa u centru Pariz

U glavnom gradu Francuske u toku je protest čiji su učesnici protiv politike američkog predsednika Donalda Trampa, saopštila je televizija BFM.

Protestuje nekoliko stotina ljudi. Na mestu protesta razvučen je baner sa natpisom „Tramp jednako rat“. Demonstranti su doneli i veliku figuru na naduvavanje u obliku Trampa.

​Policija je povećala bezbednost oko Trga republike u Parizu, gde se protest održava.

13:30 - Počeo ručak Putina, Trampa i svetskih lidera u Parizu

U Jelisejskoj palati u Parizu počeo je svačani ručak čiji je domaćin francuski predsednik Emanuel Makron, a na koji je pozvano 130 svetskih lidera i visokih zvaničnika, pri čemu za glavnim stolom pored Makrona sede američki predsednik Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin.

13:16 - Putin stuže u Jelisejsku palatu

13:10 - Britanska kraljevska porodica odala počast vojnicima

Britanska kraljica Elizabeta predvodila je nacionalnu ceremoniju obeležavanja 100. godišnjice Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Kraljica je, odevena u crno, sa balkona posmatrala kako njen sin princ Čarls polaže u njeno ime venac na kenotaf, spomen palim borcima, prenosi AP. Vence su položili i prinčevi Vilijam i Hari, kao i ostali članovi kraljevske porodice, a zatim je održano dva minuta ćutanja.

Venac je položen i u ime kraljičinog supruga, princa Filipa (97), koji nije prisustvovao ceremoniji.

Kako se navodi, vence su položili i britanska premijerka Tereza Mej i ostali članovi vlade, a premijerka je nosila crni šešir.

12:55 - Svetski lideri stižu na ručak u Jelisejskim poljima

12.30 - Centralna ceremonija proslave 100 godina od završetka Prvog svetskog rata kod Trijumfalne kapije je završena.

12.27 - Predsednik Makron je obnovio večni plamen u znak sećanja na preminule i položio vence.

Emanuel Makron upalio večni plamen

Tanjug/AP

Emanuel Makron upalio večni plamen, Foto: Tanjug/AP

 

12.20 - Miroslav Lazanski je komentarišući na RTS primetio da je protokol sedenja u Parizu prilično neobičan. Naime, Makron je u prve redove smestio saveznike iz NATO i EU, ne vodeći računa ko se na kojoj strani borio tokom Prvog svetskog rata.

11.51 - Lekcija ne može biti "jedan narod protiv drugih“ — ta pouka nas obavezuje da mislimo o budućnosti, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u obraćanju zvanicama ispred Trijumfalne kapije.

Francuzi su se borili za svoju otadžbinu i slobodu, doživeli su pakao koji niko ne može da zamisli, a njihova je patnja sagradila Francusku, rekao je Makron u obraćanju. On je podsetio da se Evropa umalo samouništila u paklu koji je progutao vojnike, kojoj god vojsci da su pripadali.

Pobednici i pobeđeni su dugo bili u istoj žalosti, rekao je Makron. Lekcija ne može biti "jedan narod protiv drugih“ — ta pouka nas obavezuje da mislimo o budućnosti i suštinskim stvarima.

"Moramo afirmisati odgovornost da deci prenesemo svet o kojima su prethodne generacije sanjale“, poručio je Makron i naglasio da je mir vrhovna vrednost jer se zna koja je cena da se odbrani.

Naveo je da je u ratu poginulo 10 miliona vojnika, milioni civila, ranjeno šest miliona, bilo je tri miliona udovica, a milijardu projektila je ispaljeno samo na Francusku.

11.44 - Pisma iz Prvog svetskog rata koja su napisana pre sto godina, čitalo je osam tinejdžera

11.39 - Iako je većina svetskih lidera stigla najpre u Jelisejsku palatu kako bi se potom uputili prema Trijumfalnoj kapiji gde se održava vojna parada povodom 100 godina od kraja Prvog svetskog rata, predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin pravo su došli pred Trijumfalnu kapiju. 

11.27- Putin se rukovao sa Trampom i Merkelovom.

 

 

11.24 - Predsednik Makron vrši smotru vojnih jedinica

Emanuel Makron, Donald Tramp, Melanija Tramp, Vladimir Putin

Tanjug/AP

Emanuel Makron, Donald Tramp, Melanija Tramp, Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

11.21 - U Parizu je kod Trijumfalne kapije počela centralna ceremonija obeležavanja završetka Prvog svetskog rata. Ceremoniji prisustvuju lideri oko 80 država, pobednica i poraženih u Velikom ratu. Među njima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vojna parada u Francuskoj

Tanjug/AP

Vojna parada u Francuskoj, Foto: Tanjug/AP

 

11.19 - I ruski predsednik Vladimir Putin se priključio zvanicama

Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

 

11.16 - Stigao je i američki predsednik Donald Tramp sa suprugom Melanijom.

Donald i Melanija Tramp, Angela Merkel

Tanjug/AP

Donald i Melanija Tramp, Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

 

11.01 - Prilikom prolaska konvoja američkog predsednika Donalda Trampa Jelisejskim poljima u Parizu danas se dogodio incident, kada je jedna žena s golim grudima istrčala pred kola.

 

 

10.59 - Očekuje se dolazak Donalda Trampa

 

10.45 - Putin ide na Jelisejska polja u novoj limuzini "Aurusu".

 

10.35 - Sve spremno za vojnu paradu.

 

10.25 - Kako se očekuje, za vreme ručka u Jelisejskom dvorcu očekuje se kratki susret predsednika Rusije Vladimira Putina i američkog lidera Donalda Trampa.

 

Podsetimo, američki lider Donald Tramp je još juče doputovao u pariz gde je imao sastanak sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

10.15 - U Jelisejsku palatu stigao je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. 

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron

Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron, Foto: Predsedništvo Srbije

 

10.05 - Stigla Kolinda Grabar-Kitarović

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović stigla je pre nekoliko minuta.

Srdačno se pozdravila sa predsednikom Francuska poljubcima u obraz, a na isti način se pozdravila i sa prvom damom Brižit Makron.

Emanuel Makron i Kolinda Grabar Kitarović

Tanjug 11.11.2018

Emanuel Makron i Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Tanjug/AP

10.00 - Vučić se sastao sa kancelarkom Merkel

Aleksandar Vučić, Angela Merkel

Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić, Angela Merkel, Foto: Predsedništvo Srbije

 

09:30 - Pristižu zvanice

Francuski predsednik sa suprugom Brižit Makron dočekuje visoke zvanice koje pristižu u Jelisejsku palatu.

09.15 - Pariz će biti pod pojačanim merama bezbednosti sa oko 10.000 pripadnika snaga bezbednosti raspoređenih po ključnim mestima obeležavanja stogodišnjice.

09.10 - Svetski lideri okupljaju se u Jelisejskoj palati.

09.05 - Predsednik Francuske Emanuel Makron upozorio je svetske lidere da ne uzimaju mir u svetu zdravo za gotovo.

Makron je to izjavio na večeri u Parizu povodom 100. godišnjice okončanja Prvog svetskog rata.

"Neki od nas smo bili na različitim stranama u vreme rata, večeras smo ujedinjeni. To je najveća počast koju možemo da odamo vojnicima koji su se borili u Prvom svetskom ratu", poručio je Makron.

Emanuel Makron, Angela Merkel

Tanjug/AP

Emanuel Makron, Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

09.00 - Kako je najavljeno, svoje prisustvo potvrdili su američki i ruski predsednici, Donald Tramp i Vladimir Putin. Današnji dan obeležiće nekoliko manifestacija, a glavna će početi u 9.30 ispred Trijumfalne kapije, gde će se uz najviše vojne počasti zvanicama obratiti francuski predsednik Emanuel Makron.

Kako su istakli francuski mediji, planirano je da Makron svoj govor ispred groba neznanog junaka održi tačno u 11 sati, 11. dana, 11 meseca, u vreme kada je potpisano Primirje pre 100 godina.

08.45 - Ono o čemu se dosta govorilo u medijima kada se radi o ovoj godišnjici jesu sastanci svetskih lidera na marginama skupa - Putina i Trampa, Trampa i Erdogana i Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, ali se govorilo i o onim zvaničnicima koji neće biti prisutni ili koji su odbili poziv, poput predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska. On je ranije izjavio da je morao da odbije poziv, jer će prisustvovati obeležavanju godišnjice u rodnoj Poljskoj.

Osim zemalja pobednica u Prvom svetskom ratu, obeležavanju će prisustvovati i predstavnici poraženih zemalja, poput Nemačke koju će predstavljati kancelarka Angela Merkel.

Aleksandar Vučić u Parizu

Predsedništvo

Aleksandar Vučić u Parizu, Foto: Predsedništvo

08.30 - Pojedini analitičari, poput francuskog istoričara Etijena Fransoa, veruju da je velika svečanost za Makrona pitanje prestiža, budući da je njegova popularnost znatno oslabila, pa on pretpostavlja da Makron na taj način želi sebi da obezbedi da ponovo bude "centar sveta".

Briselski sajt Politiko ocenjuje da će ceremonija biti "parada" za ruskog predsednika Vladimira Putina koji će se, kako se navodi truditi da "izgleda snažnije" od svojih zapadnih konkurenata uprkos sajber ratovanju, krizi u Ukrajini, podeli Gruzije, sukobima u Siriji...

Sa druge strane, američki predsednik Donald Tramp koji tek što je izgubio na izborima u Predstavničkom domu od demokrata, mogao bi, kaže Politiko, da pribegne još razornijoj spoljnoj politici. Sajt se dotakao i nemačke kancelarke koju je opisao kao ženu koju su mnogi videli kao lidera slobodnog sveta, a sada njena moć opada.

Britanska premijerka Tereza Mej je u vatri sa svih strana dok se bori za upravljanje izlaskom iz Evropske unije iz Velike Britanije, dok će na skupu Italiju predstavljati populisti koji imaju drugačije stavove od EU, pre svega zbog migracione politike i budžetske discipline.

U okviru obeležavanja godišnjice, biće održano prvo zasedanje Pariskog mirovnog foruma, koji se uspostavlja na inicijativu francuskog predsednika, a kao odgovor na rastuće tenzije u svetu i opasnosti po međunarodnu saradnju.

Komentari (44)

Lela

11.11.2018 11:12

Izuzetno vazan dan ...

Mašnica

11.11.2018 11:17

Vojska Republike Srbije je jedna od najmocnijih u regionu.

Gaga

11.11.2018 11:20

Velika cast je za naseg predsednika da nas na ovakvom skupu predstavlja

Pele

11.11.2018 11:20

Srbija se danas brani da sačuva svoj narod na KiM, brani da sačuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet od moćnog zapada, i albanskih terorista koji su namerno u sred Balkana formiraju ISIS.

Loka

11.11.2018 11:26

Veliki dogadjaj u srpskoj istoriji.

dragan

11.11.2018 11:36

Prilika da se mnoga pitanja i nedoumice rasprave, saradnja postigne ,dijalog intenzivira ,moguce resenje definiše

Savo

11.11.2018 11:43

Srbija je tamo gde i pripada uvek medju pobednicima.

Raja

11.11.2018 11:43

Naša diplomatska borba se nastavlja.

AleksMache

11.11.2018 11:48

Samo ujedinjeni možemo vladati! Rat nikome ništa nije dobro doneo!

Una

11.11.2018 11:57

Ocekujemo samo lepe vesti, uz naseg predsednika smo!

NevenaK

11.11.2018 12:00

Srbija oprasta ali nikada ne zaboravlja stradanje svojih predaka

Milan

11.11.2018 12:00

Sto godina je proslo,nadam se da je to vreme dovoljno da se lideri zemalja sastanu i preispita znacaj mira i saradnje.

Stela

11.11.2018 12:02

Iskrena molba za sve njih dae nam se više nikada ne ponovi

milos

11.11.2018 12:24

Srbija se uve izborila za svoje mesto .

sindarela

11.11.2018 12:36

@milos - Mi da,a gde su tu Hrvati,Bugari...?!

Branko

11.11.2018 12:37

Ovo je bitan dan za sve nas.

Sonja

11.11.2018 12:48

Svetska elita je danas u Parizu.

dina

11.11.2018 12:49

velika cast je ukazana Srbiji .. Nas predsednik medju najvecim najmocnijim svetskim zvanicnicima...

Maja

11.11.2018 13:37

Velika cast za Srbiju...Predsednik Vucic se svim atomima svoje snage bori da Srbiji obezbedi neophodne investicije za razvoj...ulaze se u ekonomiju, zdravstvo, infrastrukturu I naravno u vojsku...da se sacuva mir I stabilnost, a I obezbedi sigurnost za narod I drzavu..

Laza

11.11.2018 13:41

Nevine žrtve nikad da se ne zaborave, ratovi nam nisu više potrebni.

Sara

11.11.2018 13:47

Neka takodje imaju u vidu ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu, dok razgovaraju.

milena

11.11.2018 13:57

Pocastvovana sam sto je Vucic predsednik nase zemlje , najbolji je predstavnik naseg truda, rada u poslednjih dvadeset godina.

Maki

11.11.2018 13:59

Obelezavanjem stogodisnjice Evropa a i ceo svet odaje pocast svim palim zrtvama.

radse

11.11.2018 14:21

Ne treba da se zaboravi da je Srbija mnogo dala i najviše od svih u tom ratu.

sinisa

11.11.2018 14:29

Velika je cast nas predstavnik prisustvuje jednom tako vaznom sastanku.

Miki

11.11.2018 15:15

Velika je cast za nasu zemlju, sto je predsednik Vucic prisustvovao ovakvoj ceremoniji.

Sara

11.11.2018 15:20

Srbiji i nasem predsedniku ukazana je velika čast, pozivom da prisustvuje ovako velikom događaju, rame uz rame sa svetskim liderima, to govori koliko je ugled Srbije podignut, a upravo zahvaljujuci politici predsednika Vucica.

Milan

11.11.2018 15:31

Veoma sam ponosan na svoju zelju Srbiju!!!

Bojan

11.11.2018 15:57

Srce zaigra kada vidim Srpsku zastavu. Divan osecaj. Slava borcima!

Sanja

11.11.2018 16:03

Vecna slava borcima.

rada

11.11.2018 16:48

Srbiji i nasem predsedniku ukazana je velika čast.

gavran

11.11.2018 16:50

Tu je i Kolindica.

mixi

11.11.2018 17:13

Srbija je velika i ponosna zemlja sa razlogom, to je dokaz i ova ceremonija koja poštuje naše heroje iz Prvog svetskog rata.

Stefan

11.11.2018 17:19

Velike smo zrtve dali neka im je vecna slava i hvala ,danas sam ponosan sto sam Srbin.

Mirko

11.11.2018 17:47

Velika je cast za nasu zemlju i ponosni smo sto imamo odlicnog predstavnika tamo kao sto je Vucic.

Matija

11.11.2018 18:02

Pa Putinu je prijatnije da sedne pored Aleksandra Vučića

sasa

11.11.2018 18:30

Ovo sa Tacijem je veoma ruzan potez domacina.

das

11.11.2018 18:50

Sramno je gde su stavili Tacija

dasa

11.11.2018 18:51

Vucic podigao ugled Srbije u svetu

sasa

12.11.2018 00:42

@dasa - Svet nas danas gleda drugim ocima

Sinisa

11.11.2018 21:03

Tačiju uopste nije bilo mesto u Parizu.

Šahista

12.11.2018 03:03

Srbija je dala mnogo zrtava u prvom svetskom ratu....

Miloš

12.11.2018 05:56

Šta Tači više hoće? Bolje bi mu bilo da se primiri i poklopi ušime, jer i ovako on nema šta da trađi tamo. Treba da bude zahvalan što se uopšte našao u Parizu!

Kosta

12.11.2018 09:03

Tacijevi trikovi su odavno procitani.