Miroslav Lazanski
Alo!/ Masanori Jošida
Miroslav Lazanski

Alo!/ Masanori Jošida

Miroslav Lazanski, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

* Opština Ulcinj pokušala je da zabrani skup u organizaciji SPC

* Vlada Crne Gore želi da prisvoji crkve i manastire SPC

* Cilj Vlade Crne Gore je da se crkve i manastiri SPC "oduzmu jednostrano, mimo suda"

Odnosi Srbije i Crne Gore, odnos Podgorice prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i međusobni odnosi u takozvanom “trouglu“ Podgorice, Prištine i Tirane bili su glavne teme ovonedeljnog izdanja emisije „Na nišanu Miroslava Lazanskog“, u produkciji Sputnjika.

Gost Lazanskog bio je Marko Milačić predsednik stranke Prava Crna Gora.

Opština Ulcinj je, podsetio je Milačić, pokušala da, na incijativu albanskih partija i uz asistenciju policije, zabrani skup u organizaciji SPC, odnosno liturgiju među zidinama nekadašnje pravoslavne bogomolje u Svaču.

Crna Gora, Milo Đukanović, Crnogorci

Tanjug

Crna Gora, Milo Đukanović, Crnogorci, Foto: Tanjug

“To je besprizorno, neverovatno - da pod parolom multikonfesionalnosti i tolerancije koju navodno promovišu, Albanci žele da zavedu upravo suprotno! I to u državi koja je dominantno pravoslavna”, oštar je Milačić.

Mitrpolija crnogorsko-primorska je na kraju, ipak, služila liturgiju, ali van zidina hrama u Svaču. Čitav događaj je samo novi dokaz da Crna Gora ostaje van civilizacijskih tekovina koje važe u drugim zemljama vekovima, i dodaje da je to što se događa sa SPC u Crnoj Gori ujedno neka vrsta upozorenja Srbiji i njenom rukovodstvu, ali i srpskom življu u čitavom regionu.

Pročitajte još:

 

“Ovo nije udar samo na Srbe, na njhovu crkvu, već pre svega na crnogorsku državu; Albanci i vlast u Podgorici to rade zajedno - to je anticrnogorska i antidržavna politika”, kaže Milačić. On dodaje da crnogorski intelektualci ćute jer to, kako kaže, ruši njihovu mantru da su Srbi ti koji žele nažao crnogorskoj državi.

Generaciju truju mediji

Iako su odnosi dva naroda su tradicionalno dobri, kakvi su zapravo odnosi dve države, to jest njihovih administracija, upitao je Lazanski. Milačić naglašava da činjenica da vlasti nisu u dobrim odnosima ne može da ne ostavi dugoročne posledice.

“Taj proces se ne sme potceniti. Stasava jedna nova generacija koja prati medije, raste na društveim mrežama, koje su zatrovane. Uvlači se animozitet među narod, naročito u određenim krajevima. Nije preovaldavajuće, ali na duži rok je jako opasno”, kaže Milačić.On je povukao paralelu sa Ukrajinom u kojoj, kako kaže, fašizam i desna ideologija sve više preovladavaju i među narodom, jer tako diktiraju vlasti iz Kijeva.

Na konstatciju Lazanskog da su zvanične delegacije iz Tirane i Prištine veoma često u Podgorici u poslednje vreme, Milačić kaže – naravno, jer su oni strateški partneri.

“Ne samo partneri, već su svi zajedno marionete sila koje im diktiraju šta treba da rade. Mislim da je to što se dešava važna poruka koja se šalje Srbiji i Srbima: u pitanju je praktično sistem spojenih sudova, i sve što se dešava u Crnoj Gori se i te kako posredno tiče Srbije, i itekako se tiče Republike Srpske”, ocenjuje Milačić.

Neviđeno izdajstvo

Uptan da li je bilo kulturno da Crna Gora ne napravi službenu komemoraciju nedavno preminulom Momiru Bulatoviću, prvom predsedniku te države, Milačić kaže:

“Mislim da je pravi izraz – tužno. Zapravo, jadno, čak skandalozno... Mada, nas to nije naročito iznenadilo. Nismo od zvanične Podgorice više ni očekivali. Ali to što su učinili, da jedan bivši partijski drug i saborac drugome ne dođe na sahranu, to je jedno neviđeno izdajtvo. Oni su takvim činom, pre svega, izdali sami sebe”, kaže Milačić.

Govoreći o stranci Prava Crna Gora i njenom rastu i razvoju, Milačić je objasnio da se, kako kaže, “mukotrpno i udarnički radi, što Crnoj Gori nije lako”.

“Rastemo, postajemo politički, i ne samo politički nezaobilazan faktor u zemlji. Najviše smo fokusirani na rad na terenu, što je važno u našem ideološkom polju delovanja, u kojem se oduvek puno pričalo, a veoma malo radilo”, kaže Milačić.

Crna Gora, Milo Đukanović, Crnogorci

Tanjug

Crna Gora, Milo Đukanović, Crnogorci, Foto: Tanjug