Lavrov poručio Zapadu da Srbi nisu sami i da će ih Rusi braniti!
alo.rs
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov, Foto: Printscreen/ Tanjug

Podizanjem tri prsta na kraju njegove posete Beogradu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nije želeo samo da ispoštuje svoje domaćine, već i da pošalje jasnu poruku Zapadu koja glasi - Srbi nisu sami, kaže u izjavi za „Alo!“ Boško Kozarski, analitičar i osnivač Srpsko-ruskog obrazovnog centra. On dalje objašnjava da iskusni diplomata kakav je Lavrov ništa ne radi slučajno i spontano, te da stoga njegova tri podignuta prsta, koja smo videli dok je ulazio u avion na Aerodromu „Nikola Tesla“, imaju i te kako mnogo značenja i svakako oslikavaju stav prvog čoveka Rusije Vladimira Putina i politički kurs te zemlje prema našoj.

- Posle perioda diplomatskog zatišja usled pandemije, ova poseta Sergeja Lavrova je jasan pokazatelj nepromenjenog kursa spoljne politike Rusije što se tiče ključnih i spoljnih i unutrašnjih pitanja Srbije, kao što je insistiranje na Rezoluciji 1244 UN, ali i pitanja stabilnosti i neugroženosti Republike Srpske u okviru BiH. Kako u diplomatiji nema slučajnosti, posebno kada su u pitanju ličnosti poput Lavrova, simbolično pozdravljanje sa tri prsta je i trebalo da posluži kao jasna poruka javnosti u Srbiji, ali i u regionu, kakav odnos ima spoljna politika Rusije prema srpskom narodu na Balkanu uopšte. Ovim gestom je i Zapadu poslata jasna poruka - Srbi nisu sami - navodi Kozarski.

Boško Kozarski

Tanjug/ Zoran Žestić

Boško Kozarski, Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

On dodaje i da će odgovor druge strane, zasigurno uslediti.

- Biće veoma interesantno videti odgovor druge strane na balkansku turneju ključnog diplomate istočnog sveta i njegove zanimljive i jasne poruke kroz gestove poput „tri prsta“ - smatra naš sagovornik.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković naglasio je da poseta Lavrova Srbiji nije bila tehnokratska, već prijateljska.

- To nije običan susret dva ministra ili ministra i predsednika. To je bio prijateljski ton. Ako sa nekim od velikih postoji prijateljski ton u potpunosti, to su Rusija i Kina. Naravno, ciljevi naše spoljne politike su evropske integracije, evropska budućnost i drugačiji odnos sa zapadnim zemljama sa kojima uzdižemo nivo saradnje, ali sa Rusijom to je kontinuitet koji traje decenijama - rekao je Selaković.  

 Tajming posete nije slučajan

Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, izjavio je da su odnosi Srbije i Rusije na istorijskom maksimumu i da je značajno što je Lavrov došao krajem 2020. godine, kada se obeležava 75 godina pobede nad fašizmom i 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

- To pokazuje najjaču podršku Srbiji - rekao je on.

Pročitajte još:

Komentari (4)

Plava Ptica

17.12.2020 07:43

Tesko onima koje Rusi hrane i brane!Srbija okruzena NATO drzavama,a Rusi ce da je brane?!!!

Srbin

17.12.2020 15:01

@Plava Ptica - Teško svakome koga drugi brane. I onome koga amerikanci hrane

Мики

17.12.2020 16:17

@Plava Ptica - Да, хоће. Добро си прочитао

Pera

17.12.2020 20:19

Isto kao 1999. Pametnom dosta