Aleksandar Vučić
Printscreen
Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

* Predsednik Aleksandar Vučić danas boravi u Češkoj na lični poziv predsednika te zemlje Miloša Zemana

* Vučić je učestvovao na samitu Višegradske grupe, koja okuplja Češku, Slovačku, Mađarsku i Poljsku

* Vučić je pozvao danas članice Višegradske grupe da podrže Srbiju u evropskim integracijama i da je "poguraju" na tom putu, kako bi i Srbija mogla da kaže da ima prijatelje u Briselu, koji će da se bore za nju

"Onako kako ste vi nekada gledali u mnoge zapadne zemlje, tako mi danas gledamo u Višegradsku grupu i uspehe koje ste postigli", rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji po završetku Samita Višegradske grupe u proširenom formatu, u Pragu.

On je dodao da se nada i veruje da će i Srbija jednog dana pripadati tom klubu.

"Uz naš naporan rad i trud, potrebno nam je i vaše razumevanje i podrška", rekao je Vučić i dodao da će te zemlje uvek imati podršku Srbije u svim multilateralnim telima i u međunarodnoj zajednici.

Pročitajte još:

 

Predsednik je preneo da je na Samitu rekao da je Beograd na početku, kao jedan od uslova, imao pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, ali da više nismo sigurni šta to podrazumeva - da li međusobno neometenje pri ulasku u određene organizacije, pošto pojedine članice EU, kao i SAD, traže od Srbije priznanje Kosova, što, ističe, nije bio uslov na početku pregovora, u okviru poglavlja 35.

"Takođe sam rekao da i u Srbiji žive ljudi, da nismo klikeri, da smo 2000. ušli u proces evropskih integracija, da su vlasti govorile da će 2007. biti završen proces, a da danas ne možemo sa sigurnošću da kažemo ni da ćemo 2025. godine ući, i pod uslovom da ispunimo i uradimo sve što se od nas traži", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

To, istakao je, znači da ne zavisi sve od Srbije, te da je utoliko njegova moja molba članicama Višegradske grupe, iskrenim prijateljima Srbije i zagovornicima proširenja Unije, da nam pomognu po tom pitanju i da i Srbija može da kaže da ima prijatelje koji će da se bore za nas.

"Znam da se svako bori za svoje interese, svojih zemalja i građana, ali postojale su zemlje koje su svaku od vas gurale, a mi vas molimo da vi budete zastupnici Srbije u Briselu, EU, na svim forumima, da nam pomognete, jer ćemo mi kao lojalni i odani prijatelji moći da doprinesemo EU i ubrzanom razvoju našigh bilateralnih odnosa", rekao je Vučić.

Istakao je da je sa prijateljima iz Višegradske grupe i Slovenije otvoreno razgovarao o svemu, a najviše o proširenju EU na Zapadni Balkan, i izrazio očekivanje da će te zemlje podržavati Srbiju, ali i konkretnim koracima učiniti da taj proces za Srbiju bude brži.

Ovo su pripadnici tajnog društva Sveti Đorđe - Gospodari Srbije iz senke!

Tajno društvo Sveti Đorđe, koje je formirao pripadnik službe državne bezbednosti Dragan Filipović, poznatiji kao major Fića, sa kolegama iz tajne službe planirao je da preuzme vlast u Srbiji Boris Tadić Zoran Đinđić Mira Marković Slobodan Milošević, Foto: ilustracija * Tajno društvo Sveti Đorđe, koje je formirao pripadnik službe državne

"Mene su samo za proširenje EU na Zapadni Balkan pitali i ja sam rekao našim prijateljima i Borutu Pahoru da se mi nadamo da će oni biti ti koji nas neće samo podržavati, nego konkretnim koracima i direktnim zalaganjem uticati na sve druge i učiniti da taj proces za Srbiju bude brži i transparentniji", rekao je Vučić.

Govorio je, kaže, o svim problemima sa kojima se suočavamo.

"Nisam krio ni izbegavao odgovore na pitanja o ruskom uticaju u Srbiji, vladavini prava. O svemu sam otvoreno razgovarao sa prijateljima", rekao je on.

Predsednik Vučić se na, zajedničkoj konferenciji za medije, zahvalio češkom predsedniku Milošu Zemanu na gostoprimstvu i pozivu da učestvuje na sastanku.

"Za Srbiju to mnogo znači", rekao je on, dodavši da danas jedini predstavlja zmelju koaj nije član EU.

Predsednik je rekao da se narodi Srbije i zemalja Višegradske grupe doživljavaju ne samo kao prijateljski, već i kao bratski, i da je to dobra podloga za saradnju.

"Počastvovan sam što imam priliku da budem vaš gost i gost Višegradske grupe, u ovom mestu nedaleko od Praga", zaključio je Vučić.

Bonus video

Funkcioner Saveza za Srbiju Branko Miljuš ulazi u zgradu Rektorata