Aljbin Kurti
EPA/VALDRIN XHEMAJ
Aljbin Kurti

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Aljbin Kurti, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Jedini ko je nadležan za Kurtija i njegovu ekipu je – Vašington, koji igra dvostruku igru sa Briselom i Prištinom a protiv Beograda.

Kurti je instrument Amerike

„Ponašanje Kurtija, izvesnost dijaloga, platforma za dijalog i sve što je vezano za tu priču zavisi isključivo od Amerike a ne od Brisela jer jedini ko ima uticaj i zadnju reč u Prištini je američka administracija. Priština ujedno samo njih i sluša jer su politički zavisni od njih,“ uveren je Milivojević.

Najave Prištine da će uvesti nove mere reciprociteta Srbiji odnosno, mogućnost uvođenja novih taksi je povratak na onu priču Kurtija od prošle godine što nas dovodi pred činjenicu da ako se to desi da će i dijalog opet zavisiti od toga.

„Srbija prosto nema mogućnosti za ustupke bilo koje vrste, i ako uopšte žele dijalog to će zavisiti od Vašingtona. Kurtijevo ponašanje s jedne strane i nama pokazuje u kojoj meri možemo računati na ne samo na evropsku uniju nego uopšte na mogućnost da oni vode taj dijalog na način koji bi obezbedio da se uopšte postigne bilo šta,“ napominje sagovornik Sputnjika.

Dvostruka igra Vašingtona

Milivojević smatra da je ovo u stvari neka vrsta testa i pritiska na Srbiju da bi ona na neki način prihvatila dijalog koji bi podrazumevao da odustane od svojih maksimalističkih ciljeva kao što je insistiranje na Zajednici srpskih opština i nepriznavanju Kosova po svaku cenu.

„Amerika u svemu ovome igra svoju ulogu ali tako da prepušta Uniji da vodi dijalog i pritiska i usmerava dijalog , ali za sebe zadržava pravo da arbitrira. U isto vreme pritiska i na Srbiju i na Uniju. Na EU u smislu da ne može bez Amerike a na Srbiju da odustane od svojih ključnih stavova i da čini ustupke. Pozadina svega je da se Srbija prelomi i da prizna Kosovo“ ističe naš sagovornik.

Kurti je taj instrument koji Amerika koristi za pritisak na obe pomenute strane a njega usmerava i kontroliše u pravcu i meri prema potrebama svojih ciljeva.

„Unija je tu posrednik kao i do sada a Amerika je ta koja ima instrumente za konačan uticaj na ceo proces;“ dodaje Milivojević.

Desnica u Evropi ne određuje pravac dijaloga

Što se tiče toga da li Kurti u EU računa na ekstremnu desnicu Milivojević kaže da je priča koja ne određuje pravac ni formu dijaloga.

„Pre svega su tu Amerikanci i njihov uticaj a u Evropi glavni asistent Amerike je Nemačka koji imaju isto tako tvrdu poziciju kao Vašington što praktično čini koaliciju Vašington-Berlin koja usmerava priču i koja ima uticaj i na Kurtija i na dijalog kada je reč o njihovim interesima,“ zaključuje Milivojević.

Dakle, svaki potez Kurtija treba gledati kao potez koji povlači Amerika kako bi realizovala svoje ciljeve u ovom regionu.