Pancir S-1
Profimedia
Pancir S-1

Profimedia

Pancir S-1, Foto: Profimedia

 

* Kupovina „Pancir-S“ je već dogovorena a pare su obezbeđene

* „Pancir-S“  naoružan je raketama i ima dva topa kalibra 30 milimetara.

* Ukoliko Srbija naoruža svoje PVO jedinice „Pancirom“, ona će biti jedina država u ovom delu Evrope koja poseduje taj tip ruskog naoružanja

„Polazeći od brojnosti armije, takav paket porudžbina nema nijedna zemlja“, naglasio je Borisov.

Nabavka moćnog PVO sistema i drugog naoružanja iz Ruske Federacije za potrebe Oružanih snaga Srbije već dugo je glavna tema medija i stručne javnosti, a u središtu pažnje nalazi se raketni PVO sistem „Pancir-S“, čija je kupovina, već dogovorena, a pare su obezbeđene.


Srbija je od Rusije već kupila četiri nova jurišno-desantna helikoptera Mi-35M i tri transportna helikoptera Mi-17, a Moskva je Beogradu poklonila šest aviona „MiG 29“, 30 tenkova T-72S i 30 borbenih oklopnih vozila BRDM-2. Deo tehnike je već dopremljen u Srbiju, a čekaju se isporuke helikoptera M-35M i tenkova.


Zvanične potvrde o kupovini „Pancira“ sa srpske strane još nema, mada je u intervjuu za Sputnjik predsednik Srbije Aleksandar Vučić nagovestio da je kupljeno „nešto ozbiljno“, što će drastično osnažiti borbenu gotovost Srbije i njenu operativnu funkcionalnost.

Reč je o sistemu koje je ruski predsednik Vladimir Putin pre godinu i po dana preporučio predsedniku Srbije tokom vojne parade na Crvenom trgu.

Pročitajte još:

 

„Pancir“ su već nabavile mnoge zemlje, poput Sirije, Alžira, Iraka, Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Brazila i drugih, a ruski mediji navode da cena jednog sistema iznosi od 13 do 15 miliona dolara. Međutim, Srbija ga nabavlja po najpovoljnijim mogućim uslovima.

Ukoliko naoruža svoje PVO jedinice „Pancirom“, Srbija će biti jedina država u ovom delu Evrope koja poseduje taj tip ruskog naoružanja.

„Pancir S1“, koji uključuje protivavionske projektile i protivavionske topove, stvoren je kako bi se pružila direktna podrška trupama na terenu, ali i protivavionskim sistemima velikog dometa kao što su S-300 i S-400.

 

Reč je o moćnom sistemu za odbranu od aviona, helikoptera, krstarećih raketa i bespilotnih letelica. Ruska armija je „Pancire“ rasporedila u Siriji, gde su se odlično pokazali u borbenim uslovima, odbijajući nekoliko masovnih napada bespilotnih letelica na rusku bazu Hmejmim.

Ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov napominje da je reč o sistemu kratkog dometa, koji može da gađa ciljeve do 15 kilometara u visinu, kao i da dejstvuje u radijusu od 20 kilometara. Naoružan je raketama i ima dva topa kalibra 30 milimetara.

Pancir S-1

Printscreen youtube

Pancir S-1, Foto: Printscreen youtube

 

Leonkov smatra da bi pored „Pancira“ Srbija trebalo da razmotri i nabavku sistema „Buk“ i „Tor“.

„Jasno je da ’Pancir‘ omogućava obaranje različitih ciljeva, a nedavno je dorađen s ciljem da se poboljšaju mogućnosti sistema da otkriva sve ciljeve. ’Panciri‘ su sistem za zaštitu objekata i ako Srbi žele da rašire svoje mogućnosti u okviru sistema, mi imamo širok dijapazon naoružanja. Postoji sistem ’Tor‘, koji pored toga što može da se instalira na različite vidove šasija, ima mogućnost i da se postavi na bilo kojem mestu: krovu zgrade ili u luci, a možete ga sakriti čak i u kontejneru. Na taj način zona protivvazdušne odbrane postaje nepredvidljiva za potencijalnog protivnika. ’Tor‘ ima odlične karakteristike — on može istovremeno da gađa četiri cilja, da bude deo marša i da se kreće brzinom od 45 kilometara na sat. Takav kompleks je po svim svojim karakteristikama jedinstven. Uzgred rečeno, ’Tor‘ je dao veliki doprinos u odbijanju napada dronova koji se desio na bazi Hmejmim, u Siriji. Drugim rečima, on može da obori praktično svaki tip drona“, kaže Leonkov.


Ekspert ističe da je izgradnja ešalonskog sistema protivvazdušne odbrane bolja varijanta nego kupovina odvojenih sistema, s obzirom da svaki ruski sistem ima svoje prednosti.

Prijatelj Luke Bojovića preživeo još jedan krvnički atentat! Rat mafije na ulicama Amsterdama!

AUTOR: Alo.rs/Kurir.rs/T.Đ DATUM I VREME: 25.10.2019. 10:11 Jovan Đurović, brat pokojnog vođe barskog klana, preživeo je dva bombaška napada i dve pucnjave.

 

„Po pitanju zaštite pojedinačnih objekata, ako govorimo o teritoriji Srbije, takvi sistemi mogu delimično da pruže odbranu, ali ne mogu u potpunosti da otklone pretnju, zato što se sredstva vazdušne odbrane stalno usavršavaju, pojavljuju se nova… Drugim rečima, odvraćanje je moguće integrisanjem različitih sistema. Pojedinačan sistem će to teško postići. Svi se sećaju napada koji je izveo Izrael na sirijski sistem ’Pancir’. Oni su iskoristili trenutak da ga pogode dok je bio u nezaštićenom stanju, pre punjenja. Njih niko nije štitio. Da je bio ešalonski sistem, što podrazumeva da sistem koji pune pokrivaju drugi sistemi, rezultat bi bio drugačiji. Dakle, ove slabosti moguće je rešiti samo integracijom, kada jedan sistem pokriva drugi. Uzgred, ’Panciri‘ zajedno sa S-400 se nalaze se u simbiozi, jer ’Pancir‘ štiti S-400‘“, objašnjava Leonkov.

Srpski vojni eksperti navode da „Pancir-S“ u potpunosti odgovara našim potrebama, a kompatibilan je sa ostalim sredstvima PVO kojima raspolaže Vojska Srbije, te da bi pet raketnih diviziona bio minimum za efikasnu odbranu.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina