Milan Krkokabić
Alo.rs
Milan Krkokabić

Alo.rs

Milan Krkokabić, Foto: Alo.rs

Svečana konstititivna sednica Nacionalnog tima za preporod sela Srbije održana je danas u sali Jugoslavija Palate Srbija.

„Sela Srbije nisu usputna nostalgija, to je imperativ vremena – populacioni, bezbednosni i ekonomski. Danas smo otvorili jednu od najbitnijih tema, temu sela Srbije. To je lepa vest, ali put lepe stvarnosti pun je izazova i poteškoća. Raduje nas što uz struku, nauku i imamo punu podršku najbitnijih autoriteta ove zemlje na čelu sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, Srpskom Akademijom nauka i umetnosti i poglavarima verskih zajednica. Svi zajedno, uz podršku javnosti, smo sa iste strane stola, ujedinjeni u želji da pokušamo da spasimo sela Srbije od pražnjenja“ izjavio je ministar i podsetio da u središtu naše pažnje treba da budu mlade žene i deca koja će imati uslove da požele da na selima ostanu ili da se na njih vrate.

Milan Krkokabić

Alo.rs

Milan Krkokabić, Foto: Alo.rs

Svečanoj sednici prisustvovao je i predsednik republike Srbije Aleksandar Vučić. Predsednik je jasno podržao ovaj projekat istakavši da je selo od presudnog značaja za Srbiju koja se suočava sa velikim demografskim problemom “Svaki naš napor ima smisla ako bar nekog zadržimo na selu“, rekao je predsednik.

Nacionalni tim za preporod sela Srbije je samostalno savetodavno telo koje je na inicijativu ministra Milana Krkobabića konstituisao Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća i Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

Milan Krkokabić

Alo.rs

Milan Krkokabić, Foto: Alo.rs

Ovaj tim okuplja mnogobrojne stručnjake i autoritete iz oblasti poljoprivrede, infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanja, kulture, sporta i ostalih društvenih oblasti života, kao i predstavnike koje određuje Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

Strateški cilj formiranja Nacionalnog tima jeste smanjenje regionalne neravnomernosti, stvaranje sistemskih preduslova za ekonomsku održivost porodičnih gazdinstava, kreiranje zdravog tržišnog ambijenta, poboljšanje i modernizacija infrastrukture i stvaranje svih socio-kulturnih preduslova za demografsko oživljavanje sela u Srbiji.

Milan Krkokabić

Alo.rs

Milan Krkokabić, Foto: Alo.rs

Zadatak Nacionalnog tima je formiranje stručnih i naučno utemeljenih predloga kao osnove za kreiranje i definisanje konzistentne politike ravnomernog regionalnog razvoja, koja će doprineti stvaranju povoljnijih uslova za život na selu.

Skupu u Palati Srbija danas su se obratili i Ištvan Pastor, predsednik skupštine AP Vojvodina i predsednik Saveza vojvođanskih mađara u Srbiji , Njegovo preosveštenstvo Episkop valjevski gospodin Milutin u ime Srpske pravoslavne crkve i Njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, Aleksandar Ninković u ime beogradskog nadbiskupa Monsinjora Stanislava Hočevara, prof. dr Vladimir Goati, predsednik „Transparentnosti“ u Srbiji, pesnik Ljubivoje Ršumović, neurohirurg prof.dr Danica Grujičić i agroekonomski analitičar Milan Prostran.