Milan Krkobabić
Beta
Milan Krkobabić

Beta

Milan Krkobabić, Foto: Beta

Ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj je danas u Novom Sadu razgovarao je sa predsednikom skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Ištvanom Pastorom o mogućnostima saradnje na promociji zadrugarstva u našoj zemlji i pripremama za formiranje Nacionalnog tima za spas sela Srbije.

Na sastanku, na kojem je učestvovao i predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) akademik Dragan Škorić, predstavljeni su dosadašnji uspešni rezultati Programa podrške zadrugama, poznatog pod nazivom „500 zadruga u 500 sela“ koji se od 2017. godine realizuje kroz ekonomsko-finansijske podsticaje Vlade Srbije. Ministar Krkobabić je istakao da je do sada formirano 368 novih zadruga širom Srbije, a da je u 2019. godini zadrugama bespovratno namenjeno ponovo blizu 700 miliona dinara. Ovogodišnji konkurs za dodelu sredstava starim, novoosnovanim i složenim zadrugama, prema rečima ministra, biće raspisan u prvoj polovini godine.

Pročitajte još:

 

Predsednik Pastor je naglasio da je oživljavanje zadugarstva od velikog značaja za AP Vojvodinu, kao primarno poljoprivrednu regiju, te da su pokrajinska administracija, ali i lokalne samouprave, spremne da ulože dodatne napore kako bi se ovaj program kvalitetno promovisao i kako bi sa njegovim prednostima bile upoznate sve seoske sredine u Pokrajini.

Akademik Škorić je ukazao da problem napuštanja sela pogađa Vojvodinu, isto koliko i centralnu i južnu Srbiju i istakao svoje zadovoljstvo dosadašnjim uspešnim rezultatima akcije „500 zadruga u 500 sela“ koji realizuje Kabinet ministra Krkobabića u saradnji sa Akademijskim odborom za selo.

Ministar Krkobabić i predsednik Pastor razgovarali su i o mogućnostima saradnje u okviru Nacionalnog tima za spas sela, čije formiranje je u toku, a koji će za cilj imati da sagleda i pomogne stvaranju svih važnih preduslova za poboljšanje kvaliteta života na selu. Kako je ocenjeno, posebnu pažnju bi trebalo posvetiti programima i konkretnim merama koji će na selu zadržati mlade.

Krkobabić i Pastor su se saglasili oko zajedničkog delovanja republičkog i pokrajinskog nivoa po ovim pitanjima od nacionalnog značaja i definisali konkretne korake koji će uslediti.

„Naše zajedničko delovanje treba da bude permanentno i da za cilj ima poboljšanje celokupnih uslova života na selu“ zaključak je današnjeg sastanka.