Savet bezbednosti
Profimedia.rs
Savet bezbednosti

Profimedia.rs

Savet bezbednosti, Foto: Profimedia.rs

U fokusu zasedanja je poslednja brutalna akcija tzv. kosovskih specijalnih jedinica na severu KiM, uključujući i hapšenje i napad na osoblje Misije UN.

Dačić o etničkom čišćenju na Kosovu i Metohiji

- Dvadeset godina kasnije jedino što sa sigurnošću možemo da kažemo je da su najveće žrtve sukoba na Kosovu i Metohiji i bombardovanja SRJ nedužni civili, kako stradali, tako i proterani, bez obzira da li su Srbi, Albanci ili pripadnici neke druge nacionalnosti. Iako postoje razlike u stavovima, ne može se osporiti da su sve strane činile zločine i da na svim stranama postoje žrtve. Njih, na žalost, ne možemo vratiti, ali možemo naučiti iz sopstvenih grešaka i ne dozvoliti da se ponove.

- Zato je važno da se osude svi zločini, da se saoseća sa svim žrtvama, da se isključi rat kao sredstvo rešavanja sporova i da se postizanjem kompromisnog i održivog rešenja krene putem trajnog pomirenja i ekonomske i političke stabilnosti.

Na današnji dan pre dvadeset godina usvojena je i Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 (1999). Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku i u svom izlaganju rekapituliram saglasje pojedinih njenih odredbi s činjenicama na terenu. Stanje u tom pogledu govori mnogo o tome koliko su Rezolucija 1244 i UNMIK značajni i relevantni, i koliko je toga pred nama na čemu moramo raditi.

 

Pročitajte još:

 

Šef Unmika Zahir Tanin, generalni sekretar UN o radu UNMIK, podnosi izveštaj i podseća da Priština nije povukla takse na robu i pored poziva međunarodne zajednice da to uradi, te ističe da su odnosi Beograda i Prištine gori nego pre.

- Današnji sastanak pada na važnu godišnjicu, 20 godina od kada je ovaj savet doneo Rezoluciju 1244... Situacija ne samo da je napeta, već može da se vrati unazad, rekao je šef UNMIK-a, dodajući da je taksa od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije na snazi, iako međunarodna zajednica gotovo jednoglasno traži da budu ukinute - izjavio je Tanin.

Aleksandar Vučić, Metju Palmer

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Tanin poziva na "aktivnije angažovanje" i "pokazivanje opredeljenja za zaštitu interesa građana".

On kaže da su se izbori u četiri opštine na severu Kosova i Metohije održali mirno, te da je ponovo pobedila Srpska lista.

Tanin podseća na akciju ROSU i kaže da je cilj bio "privođenje osumnjičenih za organizovani kriminal", ali ističe povređivanje i hapšenje predstavnika UN.

 

Aleksandar Vučić, Metju Palmer

Tanjug/Dragan Kujundžić