ANA BRNABIĆ RAZGOVARALA SA PREDSEDNIKOM Doneta je odluka, odmah stupa na snagu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić u konsultacijama sa predsednikom Republike Srbije, donela je odluku da se isplate penzija za građane vrše uz posebna ovlašćenja, kao i putem dostave.

Ana Brnabić
Ana Brnabić, Foto: Tanjug/Tanja Valić

Počevši od utorka, 24. marta građani koji prethodno nisu ovlastili nikoga za podizanje penzija, mogu da to urade posebnim ovlašćenjem za lice koje će u njihovo ime i za njihov račun, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred definisan iznos penzije. Izdavanje ovlašćenja mora se obaviti beskontaktno - u svakom trenutku održavajte bezbednu distancu od dva metara i nakon dostave penzije izvršite dezinfikovanje ruku. Primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formu uz obavezno navođenje ličnih podataka penzionera i lica koje se ovlašćuje, broj tekićeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje (brojem i slovima). Ovlašćenje mora biti potpisano kako bi bilo prihvaćeno.

Penzije
Penzije, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Svi penzioneri koji ne ovlaste drugo lice za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije. Banke će takođe i samostalno kontaktirati ove korisnike putem kontakt centra ili sms porukom od danas, 24. marta kako bi penzioneri što ranije znali na koji način će se isplata realizovati. Detaljnu instrukciju za postupanje banaka prilikom isplate penzija u trenutnoj situaciji izdala je Narodna banka Srbije.

penzioneri ispred marketa jutros od 4 do 7
penzioneri ispred marketa jutros od 4 do 7, Foto: D.Briza

Kompletne troškove dostave snosiće Republika Srbija, tako da penzioneri neće imati dodatne izdatke ybog novonastale situacije izazvane virusom COVID-19.

Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova biće na raspolaganju Pošti Srbije tokom raspodele penzija.

Takođe, svi penzioneri koji poseduju platne kartice, mogu je predati osobi od poverenja kako bi izvršila kupovinu za njihove potrebe.

penzioneri ispred marketa jutros od 4 do 7
penzioneri ispred marketa jutros od 4 do 7, Foto: D.Briza

Ova odluka ima za cilj zadovoljavanje potreba najstarijih sugrađana i na ovaj način Vlada još jednom pokazuje da će učiniti sve što je potrebno kako ti građani ne bi imali nikakvu potrebu da napuštaju svoje domove.

Zaštita života i zdravlja svih građana apsolutni je prioritet Vlade Srbije, koja će nastaviti da prati razvoj situacije izazvane virusom Kovid-19 i da čini sve kako bi u svakom trenutku bila u potpunoj službi građana Srbije.

Povezane vesti

 • Korisnik: Masa
  24/03/2020 - 20:50
  Svaka cast drzava je pokazala da odlicno brine o svojim gradjanima posebno o najstarijoj populaciji!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi