Ana Brnabić
printscreen

Tema konsultacija su bili ustavni amandmani.

Sastanak je održan u Skupštini Srbije, a predsednica Vlade se u 14 časova obratila javnosti na konferenciji za novinare.

Premijerka Brnabić je navela da je Skupština još prošle godine donela odluku o pokretanju procesa promene Ustava i da je ona želela da se konsultuje sa svima kako bi videla šta je to što vlada može da učini kako bi doprinela ubrzanju tog procesa.

- Moramo naći društveni konsenzus o mnogim temama - rekla je Brnabić.

Ona je navela da se govorilo o izmenama parničnog postupka što će dovesti do ubrzanja sudskih procesa.

Izborni uslovi

Brnabić je navela da vlada ne može da se meša u dijalog o izbornim uslovima, ali da može da učini sve kako bi se proces glasanja unapredio.

Vakcinacija

Premijerka je navela da vakcinacija u Srbiji ide odlično.

- Zadovoljna sam procesom vakcinacije u Srbiji i ponosna na ljude koji veruju u medicinu i institucije svoje države. Interesovanje za vakcinaciju je ogromno kod nas, tako da sada ne razmišljamo i nema potrebe da vakcinacija bude obavezna - rekla je Brnabić.

Dijalog

Premijerka je istakla da joj je veoma drago što se stav vlade u Prištini promenio po pitanju dijaloga.

- Znam da je Kurti imao suprotan stav o dijalogu i drago mi je ako se to menja. Ukoliko bude potrebno uključiću se u taj proces, ali naš glavni pregovarač po tom pitanju ostaje Aleksandar Vučić - kaže ona.

Derbi

Brnabić je odgovorila i na pitanje kako komentariše prisustvo navijača na derbiju Crvena zvezda - Partizan i žurku koja je usledila, a na kojoj je bio prisutan i Goran Vesić.

- Nikakvo kršenje mera se neće tolerisati. Drago mi je što se zamenik gradonačelnika izvinio. Nadležne službe i inspekcije rade svoj posao. Komunalna milicija je reagovala i to je pokazatelj vladavine prava u Srbiji. Nema zaštićenih, prema svima se ponašamo isto - rekla je premijerka.

Frilenseri

Predsednica vlade kaže da je pozdravila frilensere koji protestuju ispred zgrade u Neamnjinoj iako su joj oni zviždali i negodovali.

- Prišla sam im i javila se jer smatram da je to pristojno. Spremna sam uvek da razgovaram sa njima i vrata vlade su im uvek otvorena. Vlada je iznela tri predloga za rešenje njihovog problema. Neki su pristali, a određena udruženja nisu bila zadovoljna predloženim. Smatram da je važnio da razgovaramo i nađemo rešenje. Predlog je bio da svi koji su zarađivali do 467 evra ne duguju ništa, da im se otpišu dugovi i kamate i da svi koji su zarađivali preko navedene cifre mogu da plate porez u narednih deset godina. Da bismo to omogućili promenićemo i zakon. Žao mi je što neki još uvek protestuju jer sam ja uvek za razgovor, ali ne za ultimatume. Nadam se da ćemo pronaći rešenje za sve jer svi građani Srbije treba da budu jednaki - rekla je Brnabić.

Pitanje na engleskom

Novinar nemačkog RTL-a postavio je pitanje premijerki zašto je Srbija prekinula vakcinaciju stranih državljana i kako je uspela da nabavi vakcine Fajzer-Biontek pre Nemačke iako je ovo cepivo proizveo američko-nemački koncern.

- Mi smo bili jedna od prvih pet zemalja na svetu koja je potpisala ugovor sa Fajzerom o isporuci ovih vakcina. Oni su bili izuzetno zahvalan partner i sada nam kontinuirano isporučuju vakcine svakog ponedeljka, sada utorka. Ispoštovali su svoje ugovorne obaveze. Mi smo bili jedna od prvih zemalja koja je verovala u cepivo ove kompanije, potpisali smo ugovor sa njima i zato smo drugi u Evropi dobili vakcine, posle Velike Britanije. Mi u Srbiji smo inicirali vakcinisanje njihovom vakcinom - rekla je Brnabić na engleskom.

Ona je potom odgovorila i na prvo pitanje i navela da se Srbija sada koncentriše na vakcinisanje svojih državljana, ali ne prestaje da se solidariše sa zemljama regiona.

- Želimo da sprovedemo masovnu vakcinaciju u Srbiji. To nam je sada prioritet. Međutim, danas smo doneli odluku da doniramo još 10.000 vakcina AstraZeneka gradu Sarajevu, tako da nastavljamo da se solidarišemo sa susednim zemljama- zaključila je Brnabić.