Knin proslava Oluje
Tanjug/Tanja Valič
Knin proslava Oluje

Tanjug/Tanja Valič

Knin proslava Oluje, Foto: Tanjug/Tanja Valič

"Problem sa Olujom ili sa prisustvom Srba na obeležavanju godišnjice nije da je to odavanje počasti žrtvama i stavljanje tačke na krvavu istorjiu, jer Oluija, to nije praznik pijeteta već vašarska predstava euforičnog raspojasanog nacionalizma sa ludovanjem desničara, Tompsonovim koncertrima", rekao je Marković za Tanjug povodom najavljenog prisustva predstavnika Srba u Hrvatskoj Borisa Miloševića na proslavi obeležavanja godišnjice Oluje u Kninu.

Marković kaže da kontekst obeležavanja Oluje nije pomiriteljski bez obzira kakav bude govor premijera Andrej Plenkovića.

"Šta god rekao Plenković, Milanović i ostali hvatski zvanični čitav kontekst događa je proslava toga što je sa trećine teritorije Hrvatske nestalo stanovništva. Jedan od najavažnijih praznika Hrvatima je upravo dan kada je trećina hrvatske izgubila svoj narod - koji su Srbi ali su ipak državaljani hrvatske", rekao je Marković.

Predrag Marković

Alo!/Marko Metlaš

Predrag Marković, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Problem je kako kaže, što će se svi uhvatii za komemoracije u Gruborima i Plavnom - gde je reč o šest mrtvih Srba, čime žele da naglase da su zločini nad Srbima izolovani incidenti, a ne sistematsko uništavanje celog naroda.

Ta Komemoracija za šest mrtvih znači da se svi zločini Oluje svode na tih šest staraca a ne stotine hiljada ljudi koji su progonjenji i na hiljade stradalih", rekao je Marković i poručio da ne možemo da prihvatimo da je žaljenje za 31 žrtvom (koliko jeubijeno u Gruborima i Plavnom) dovoljan znak žaljena i to u situaciji kada je nestao čitav Teslin narod.

Pročitajte:

Upitan da li se nesto promenilo u Hrvatskoj da bi predsavnik a Srba odlučio da ode na proslavu vojne akcije čiji je rezultat proterivanje 250.000 Srba, Marković kaže da je reč je generacijska smena.

"Pupovac nije išao nikada, ovo je generacijska smena i u rukovodstvu Srba", rekao je Marković, koji kaže da taj odlazak neće imati nikakv uticaj nabolji položaj Srba u Hrvatskoj.

"Problem je u duhu, ne u formi, što se tiče fomalnog zakona Srbi na papiru mogu da se vrate, ali neka probaju u stvarnosti", objašnjava Marković i dodaje da Miloševćev motiv da ode u Knin nema nikakve veze sa poboljšanjem statusa srpske zajednice u Hrvatskoj već je reč o ''činovniku zavisnom od hrvatske države''.

Najavljeno prisustvo Miloševića na proslavi ''Oluje'', dogadaja koji simbolizuje nestanak Srba iz Hrvatske, čin je kojim se legitimiše progon srpskog naroda tokom te vojne operacije, ocenjuje Marković.

Da su u pitanju žrtve Vukovara, tu bi sa punim pravom mogli da prisustvuju i Srbi i Hrvati, ali Oluja je nesrećan povod za manifestaciju pomirenja Srba i Hrvata, dodao je Marković.

"Milošević smatra da treba da bude u što boljim odnosima sa hrvatskom državom, ali i u tome treba imati mere", naveo je Marković.

Preporučujemo:

Komentari (2)

Av

04.08.2020 17:34

Niste kukali i kmečali 1991 kada su kolone tenkova jurišale na Hrvatsku.Kada vam je uzvračeno,e onda počinje kuknjava koja traje do dana današnjeg.

Trig

04.08.2020 20:10

@Av - Ujak,pamticemo,vraticemo.