Vjerica Radeta
Dejan Briza
Vjerica Radeta, Foto: Dejan Briza

 

Poslanik Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta, optužena za nepoštovanje Haškog suda je poručila da neće dobrovoljno ići u Hag jer je štite Ustav i rešenje Višeg suda u Beogradu.

IZDAT NALOG ZA HAPŠENJE VJERICE RADETE I PETRA JOJIĆA Sud UN odbacio zahtev da se radikalima sudi u Srbiji, traže hitno prebacivanje u Hag

- Što se mene tiče ništa se nije promenilo. Dobrovoljno ne idem. Štiti me Ustav i pravosnažno rešenje Višeg suda u Beogradu. Ne verujem da bi neko iz vlasti bio spreman da nas neustavno isporuči, ali to je svakako pitanje za predstavnike vlasti - kaže poslanik SRS, posle odluke iz Haga da se odbije zahtev da se njoj i Petru Jojiću sudi u Srbiji.

Ona se potom oglasila i na Tviteru:

 

Ovu odluku je doneo kineski sudija Liu Daćun, koji je poništio prvobitnu odluku kojom je proces Jojiću i Radeti bio ustupljen Srbiji.

Sudija Daćun je istovremeno izdao novi nalog za hapšenje dvoje radikala i Srbiji naložio da ih bez odlaganja izruči u Hag.

Nalog za hapšenje Vjerice Radete i Jojića u ime suda UN za ratne zločine izdao je kineski sudija Liu Dacun, što radosnu vest čini još veselijom.

POSLANICA SRS-A PROGOVORILA O SMRTI PRIJATELJA I SARADNIKA Vjerica: Zorane, već mi nedostaješ!

Kao obrazloženje odluke, sudija je naveo da su ključni svedoci u ovom predmetu "nedvosmisleno" izjavili da neće svedočiti ako suđenje bude u Srbiji zbog "ozbiljne zabrinutosti za svoju bezbednosti i bezbednost svojih porodica".

Podsetimo, sud UN za ratne zločine je odbacio zahtev da se suđenje članovima Srpske radikalne stranke Vjerici Radeti i Petru Jojiću preda pravosuđu Srbije zbog mogućeg uticaja na svedoke optužbe, saopštio je Međunarodni rezidualni mehanizam za ratne zločine.

Vjerica Radeta, Foto: Printscreen

 

Mehanizam, koji je sud naslednik Haškog tribunala, je naveo u obrazloženju odluke da svedoci protiv Radete i Jojića ne žele da svoje lične podatke obelodane pred sudom u Srbiji jer se boje za svoje živote.

Sudije Mehanizma smatraju da bi tužilaštvo imalo velike probleme oko dokazivanja optužnice pred srpskim pravosuđem jer svedoci nisu volji da se pojave pred sudom u Srbiji.

Navedeno je da su izdati novi nalozi za hapšenje Radete i Jojića, a vlasti Srbije se pozivaju da optužene prebace u Hag.

 

Jojić i Radeta su optuženi za nepoštovanje suda jer su pretili i pokušavali da podmite svedoke u slučaju protiv lidera SRS Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom, podseća se u obrazloženju odluke.

Mehanizam je u junu 2018. doneo odluku da se slučaj prebaci srpskom pravosuđu, ali je ta odluka preinačena jer sudijama nije predočeno da svedoci ne žele da se pojave pred sudom u Srbiji.

Trećeoptuženi radikal Jovo Ostojić je preminuo.