Čen Bo
Ministarstvo odbrane RS
Čen Bo

Ministarstvo odbrane RS

Čen Bo, Foto: Ministarstvo odbrane RS

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da ne vidi razlog da neko vrši pritisak na Srbiju ili je kritikuje zbog dobrih veza sa Kinom, jer su i Kina i Srbija nezavisine i suverene države i imaju pravo da odlučuju o svojoj spoljnoj politici i da biraju sopstvene partnere.

Ona je u intervjuu rekla da je saradnja dve države transparentna i otvorena i da nije usmerena protiv neke treće strane, već pozdravlja i njihovo aktivno učešće.

Kada se radi o odnosima dve zemlje, Čen je istakla da su zadržali snažan razvojni zamajac, o čemu govore to što se intenziviraju razmene poseta na visokom nivou, započeti projekti napreduju, kompanije uspešno rade, podižu se nove fabrike kineskih kompanija.

Prema njenim rečima, u 2020. godini sveobuhvatno strateško partnerstvo dve zemlje će dostići novi nivo i saradnja će biti intenzivnija, ocenila je Čen i dodala da kineska preduzeća pregovaraju sa Srbijom o nekoliko novih projekata kao što su brza saobraćajnica Novi Sad-Ruma, Novi Beograd-Surčin, i mnogi drugi.

"Ziđin Mining će dodatno proširiti ulaganja u Srbiji, a zvanično će početi izgradnja srpsko-kineskog industrijskog parka "Pupin" u Borči, koji bi maksimalno mogao da zaposli 15.000 ljudi. Kineski kulturni centar u Beogradu biće završen sledeće godine", rekla je Čen.

Upitana da prokomentariše pritiske zapadnih zemalja da je jedino rešenje kosovskog pitanja da Srbija prizna njegovu nezavisnost, Čen je kazala da Kina poštuje suverenitet i terirotijalni integritet Srbije i da podržava legitimne zahteve Srbije po pitanju KiM, kao i da ceni napore da se dijalogom pronađe rešenje za to pitanje.

"Smatramo da je Rezolucija 1244 SB UN važna pravna osnova za rešavanje kosovskog pitanja. Sve strane treba da podstiču dijalog i pregovor u skladu sa ciljevima i principima Povelje UN", rekla je ona.

Govoreći o optužbama pojedinih zemalja na račun Huavej 5G tehnologije, ona je kazala da nemaju osnove i da kineska vlada nikada nije podržala nijedno preduzeće koje se bavi aktivnostima koje štete legitimnim interesima drugih zemalja, a kamo li da prikupljaju njihove obaveštajne podatke.

"Zbog vlastitih političkih i ekonomskih interesa, pojedine zemlje se koriste lažima i suzbijaju Huavej kako bi suzbile razvoj kineskih visokotehnoloških preduzeća i očuvale svoju konkurentnu prednsot, sredstvima koje krše principe tržišne ekonomije. Cenimo to sto se Srbija drži principa otvorenosti i pravičnosti i bira svoje partnere", rekla je Čen.