Šuruju sa secesionistima:  Partija najavila protest 5. oktobra
Nenad Mihajlović
Šuruju sa secesionistima:  Partija najavila protest 5. oktobra
Šuruju sa secesionistima: Partija najavila protest 5. oktobra, Foto: Nenad Mihajlović

 

Poziv za skup naslovljen je “Mogu Katalonci, mogu i Vojvođani”. Na taj način žele da obeleže 27 godina od tzv. jogurt revolucije, kada je posle narodnih protesta smenjena autonomaška vlast u severnoj srpskoj pokrajini.


- Mi, građanke i građani Vojvodine, okupljeni oko ideje uspostavljanja političko–ekonomskog subjektiviteta Vojvodine, ne mirimo se s postojećim ustavno-pravnim položajem Vojvodine i smatramo da je on u suprotnosti sa životnim težnjama većine građana Vojvodine. Zalažemo se za: donošenje novog Ustava države Srbije; pravo Vojvodine na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast; pravo raspolaganja sopstvenom imovinom, prihodima, prirodnim i radom stvorenim resursima; jake i nezavisne vojvođanske institucije; vojvođanski ustav; statusni položaj Vojvodine kao Republike u federalizovanoj državi Srbiji - navedeno je u pozivu za protestnu šetnju. Oni su pozvali, kako su istakli, “slobodarsku, antifašističku, građansku Vojvodinu” da im se pridruži i da protestnim skupom u 16 časova na Trgu slobode u Novom Sadu, a nakon toga i “Šetnjom za Vojvodinu” do zgrade Vlade Vojvodine, skrenu pažnju domaće i međunarodne javnosti na “neodrživu političko–ekonomsku situaciju u Vojvodini”.

Hoće da drmaju i u Srbiji:  Slavlje Katalonaca
Hoće da drmaju i u Srbiji: Slavlje Katalonaca, Foto: Reuters


Podsetimo, “Alo!” je već pisao da se Vojvođanska partija sve aktivnije povezuje s sličnim separatističkim strankama u Evropi, a njen pokrovitelj postala je Republikanska levica Katalonije (ER), čiji je cilj otcepljenje ove španske pokrajine. Zalaganjem ove španske separatističke stranke, Vojvođanska partija je primljena u Evropsku partiju (EFA), a njen lider je dobio poziv da govori u Strazburu.


Lider Vojvođanske partije Aleksandar Odžić zajedno sa potpredsednicom stranke Sanjom Telarov nedavno je boravio u višednevnoj poseti Kataloniji i sastao se s poslanicima te stranke u katalonskom parlamentu. Odžić je, prema izvorima “Alo!”, iskoristio tu posetu da bi se upoznao sa sistemima rada katalonskih separatista kako bi ih mogao primeniti u Srbiji, odnosno u Vojvodini. O svojoj poseti Kataloniji Vojvođanska partija se oglasila i zvaničnim saopštenjem, u kome se navodi da Vojvodinu i Kataloniju povezuju slična opredeljenja o evropskoj budućnosti.

Komentari (4)

Bineli

29.09.2015 08:35

E moj autoru E.A nisi ti za komentare političkih dešavanja. Piši i izveštavaj nas gde je danas Cecin sin, šta joj radi ćerka i takve budalaštine žute boje jer to je uža specijalnost tvoje firme. Mani se ti Vojvodine i vojvođana.

feniks

29.09.2015 09:19

Za mene je bolesno porediti Kataloniju u Spaniji i Vojvodinu u Srbiji. Katalonci, ako sam u pravu, cine drugi narod romanskog porekla, koji zeli da pobegne iz kraljevine u kojoj se silom nalazi vekovima, recimo kao Srbi pod Turcima. Mislim da ovo u sustini nije realno, da je nategnuto kao i potpomognuto inzenjerima za globalizam. Ovo je probni balon. Srbija je okupirana pa i to treba da se ima u vidu. Sustina je okupiranje teritorije i ljudi za interese globalista, narodu tako nece biti bolje.

Tata

03.10.2015 11:09

@feniks - I Vojvodina je pod OKUPACIJOM Srbije već bezmalo STO GODINA! Pa malo li je? A za ovo što tvrdim, potkrepljujem nepobitnim činjenicama: https://www.scribd.com/doc/90136210/Dragomir-Jankov-Vojvodina Treba samo strpljivo čitati.

Republikanac

02.10.2015 23:10

Bravo! Samo napred!