KRVNICI OVK ĆE SE IZVUĆI Karla del Ponte saopštila da neće biti pravde za srpske žrtve

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte smatra da je prošlo previše godina od zločina na Kosovu i da ne očekuje da će Specijalni sud doći do istine i zadovoljiti pravdu

Karla del Ponte
Karla del Ponte, Foto: Associated press

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte smatra da je prošlo previše godina od zločina na Kosovu i da ne očekuje da će Specijalni sud doći do istine i zadovoljiti pravdu.

"Previše je kasno da se utvrdi istina o zločinima počinjenim na Kosovu, a pogotovo o Žutoj kući. Pokušavali smo da to uradimo svojevremeno, ali nismo uspeli rekla je Del Ponte u telefonskom razgovoru za Tanjug.

Del Ponte je tako odgovorila na pitanje Tanjuga da prokomentariše mogućnost da žrtve OVK i njihove porodice ipak dočekaju pravdu i pored toga što su brojni dokazi o tim zločinima uništeni u čemu je udela imao, kako se spekuliše, i bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs, koj će biti advokat odbrane bivšeg komandanta OVK Samija Ljuštakua pred Specijalnim sudom za ratne zločine.

"Najs, koliko se sećam, nije bio umešan u slučaj istrage o Žutoj kući", rekla je Del Ponte i dodala da ne zna da li će sud posle toliko vremena moći da utvrdi istinu. Kako kaže, ne može ništa više da kaže o tome, jer je prošlo mnogo godina, pa se ni sama više ne seća detalja vezanih za to, a u međuvremenu se bavila i drugim predmetima.

Advokat Branislav Tapušković, koji je učestvovao u procesima pred Haškim tribunalom, tvrdi da je Džefri Najs, kao tužilac Haškog tribunala imao udela u uništavanju dokaza u vezi s trgovinom ljudskim organima u slučaju "žuta kuća", što je kako je u utorak naveo medijima, svojevremno tvrdila i Karla Del Ponte.

Priča o uništavanju dokaza u Tribunalu orvorena je pre desetak godina, a Del Ponte je u jednom od intervjua 2011. navela da je Diku Martijiu rekla da treba da ide u Hag, jer tamo postoji dosije i dokazi koji su sakupljeni u "žutoj kući" , a da pri tom nije znala da su "dokazni uzorci bili uništeni".

Tada je izjavila i da je zatražila od Tribunala da sprovede unutrašnju istragu i otkrije ko je dao nalog za uništavanje dokaza. "Čim sam saznala za uništenje uzoraka postavila sam pitanje Tribunalu. Oni su zatim sproveli unutrašnju istragu i treba njih da pitate za rezultat. Ja znam koji je taj rezultat, ali ne mogu da vam to kažem jer nisam više u Tribunalu. Pitajte Serža Bramerca, sadašnjeg glavnog haškog tužioca. Zna vrlo dobro ko je naredio", rekla je ona tada.

Povezane vesti

 • Korisnik: laz
  16/01/2019 - 10:15
  Nije sramota vec direktno svrstavanje na siptarsku stranu, na stranu uzasa I koljaca, na stranu....ma kog djavola traze nasi na tom zapadu....
 • Korisnik: Bucko
  16/01/2019 - 00:30
  Sve je ovo farsa pa da je hteo zapad da ih osudi on bi to vec uradio, a nebi cekao 20 godina pa nacistima se sudilo posle godinu dana, ovo je tesko zamazivanje oci.
 • Korisnik: slađa
  15/01/2019 - 23:28
  Ratni zločini ne zastarevaju, pa tako ni zločini OVK počinjeni nad Srbima na KiM. Istina ne može da se eutanazira, ma ko da je uništavao dokaze. Tajnog mira bez pravde nema, ma šta sada govorila Karla Del Ponte.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi