Policijski čas
Alo/Nenad Vujanović
Policijski čas

Alo/Nenad Vujanović

Policijski čas, Foto: Alo/Nenad Vujanović

- Ne bih spekulisao sa tim da li će Beograd ići u karantin ili ne. Mi sve činimo da Beograd ne ide u karantin, činimo sve da Beograd zaista izađe iz ove situacije sa zaraženim ljudima tako što će se taj broj smanjiti - rekao je Vesić u uključenju za TV Prva.

Upitan o pisanju štampe da Beograd ide u karantin idućeg vikenda, Vesić kaže da karantina neće biti, ukoliko se budemo pridržavali svih mera zaštite i ukoliko se smanji broj zaraženih.

- Uvek postoji ta mogućnost da, ukoliko se situacija pogorša, naravno, moraćemo da primenimo drastičnije mere - rekao je zamenik gradonačlenika.

Na navode da je jedna od tih drastičnijih mera "zaključavanje" Beograda od 23 sata uveče do sedam časova ujutru, Vesić kaže da je to možda moguće samo pod uslovom da se situacija ne poboljša.

Prema njegovim rečima, umesto žurki po klubovama, sada se posle 23 sata prave privatne žurke, organizovano se iz Beograda posle 22 sata ide u Novi Sad na žurke.

Povezane teme:

Zamenik gradonačelnika je rekao da deo mlade populacije očigledno ne razume u kakvoj se opasnosti nalazi i da je bio u jednoj od bolnica u kojoj je video ljude od 20 godina koji su u teškoj situaciji.

- Ne mogu da shvatim da ne mogu da razumeju da su i oni izloženi. I pored apela i dalje imate ljude koji organizuju žurke kao da se ništa ne dešava. Za takve ljude nemate drugog načina osim oštre sankcije, jer je očigledno to jedini jezik koji oni razumeju - rekao je Vesić.

Upitan o poštovanju mere obaveznog nošenja zaštitnih maski u javnom prevozu, on je naveo da prošle nedelje od četiri do pet odsto građana koji su koristili javni prevoz nije nosilo masku, a da je ove nedelje bolja situacija, jer jedan odsto, možda i manje od jedan odsto građana ne poštuje tu meru.

- Nismo došli baš do 100 odsto. Sve je bolje, akcenat nije na pisanju kazni, one su samo zbog malog broja ljudi koji nije nosio maske u javnom prevozu - dodao je Vesić.

Naveo je da ne razume da i pored svih apela ne shvataju da moraju da nose maske radi sebe i da zato postoje je kontrole.

Kaže da ogromna većina građana u javnom prevozu nosi maske i svesni su da to rade da bi zaštitili sebe i druge, a slična je, dodaje, situacija i sa ugostiteljskim objektima.

- Sa Vladom smo našli meru da oni rade do 23 sata što je dovoljno da prehranjuju porodice, a da posle toga nemamo žurke koje su postale glavni izvor nove zaraze. I tu, takođe, imamo veliku odgovornost ljudi. Za tri dana svega četiri objekta nisu poštovala - rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika rekao je da je Štark arena spremna za prijem pacijenata, da je preksinoć završeno postavljanje paravana, da je obavljena dezinfekcija, da su pripremljeni posebni ulazi i mala Aena za lekare.

- Sve je spremno, Vojska je juče ušla unela krevete i uneta je sva medicinska oprema. Arena je sada pod nadležnošću Ministarstva zdravlja, sami će doneti odluku kada će prvi pacijenti stići, ako ih bude - kazao je Vesić.

Naveo je da je od svih sportskih objekata, Arena najadekvantnija, jer je najnovija, ima najveći broj mokrih čvorova i tuševa.

Vesić je rekao da su beogradske bolnice pune i da su popunjeni svi kapaciteti, jer pored građana Beograda, u njih se upućuju skoro svi teži slučajevi iz Srbije.

Pročitajte još: